02-02-07

Een actueel thema...?

-----------------------------------------------------------------

 

De discussie rond film, games en geweld actualiseert zich regelmatig door nieuwe en spraakmakende incidenten en steeds opnieuw duiken dezelfde vragen op. Soms impliciet en vaak expliciet legt men de link tussen het reële geweld van de drama’s en het virtuele geweld in films en games.

Op 18, 19 en 20 april 2007 organiseert het Expertisecentrum Maatschappelijke Veiligheid, i.s.m. het kunstencentrum Buda Kortrijk en Victoria DeLuxe, een mediadriedaagse met als titel ‘Game over. Over film- en gamegeweld, angst en onzekerheid’.

Het doel is om tijdens deze driedaagse verschillende actoren en dito invalshoeken rond de tafel te brengen om via theoretische lezingen én praktische workshops een brede, en relativerende kijk op het fenomeen te ontwikkelen. 'Game over?' gaat in op dit actueel en maatschappelijk relevant debat; het beslecht dit debat niet maar verlaat de simpliciteit van de gepolariseerde standpunten. Het verband tussen reëel geweld en virtueel geweld wordt op zijn wetenschappelijke merites beoordeeld, en we exploreren de achtergronden van onze vermeende, hedendaagse interesse en fascinatie voor geweld in de collectieve verbeelding. We stellen de vraag ‘of en hoe we moeten omgaan met virtueel geweld’. Maar het is meer dan 'praten over' een druk besproken thema; vóór- en tegenstanders van geweld in films en games gaan het debat aan en 'praten met' elkaar.

Het project stelt zich met andere woorden als doel dialoog en debat over geweld in films en games, over angst en onveiligheid, op gang te trekken tussen jongeren, gamers, liefhebbers van nouvelle violence, jongerenbegeleiders en jeugd- en vormingswerkers, politiemensen, leerkrachten en leerkrachten in opleiding, ouderverenigingen, communicatiespecialisten en cultuurfilosofen...

------------------------------------------------------------------

 

 

15:03 Gepost door Benedict Wydooghe in o_Onderzoek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.