05-02-07

Infowarroom

Morgen komen we samen met de mensen van Victoria de Luxe om de opening van de mediavierdaagse te organiseren.   De 'kick off' zou een 'infowarroom' zijn met aandacht voor gamen.  

Een Infowarroom is een live multimedia spectakel dat duiding zoekt bij de culturele, politieke, sociale en economische betekenissen van het gamen. Terwijl projecties van televisiefragmenten, compilaties, filmclipjes de achtergrond beheersten luisteren we op de voorgrond naar gastsprekers (journalisten, Tv-makers, critici, wetenschappers, mediatheoretici, publicisten, kunstenaars,...).  Zij analyseren de beelden, brengen een column te brengen, zorgen voortegenspraak of verwarring. Infowarroom heeft een grote aantrekkingskracht naar het jonge publiek en betrokken professionals.

 

Doelstellingen

Dit project stelt onderzoek naar de hedendaagse beeldcultuur centraal. We worden dagelijks geconfronteerd met een overvloed aan beelden. Voor de meesten is tv dé informatiebron. Daarbij wordt zelden getwijfeld aan de objectiviteit van de beelden, terwijl beelden in de werkelijkheid echter nooit los te zien zijn van de context die ze produceert. Voir c’est croire en dit heeft zijn gevolgen voor de manier waarop we de ‘gecreëerde’ werkelijkheid ervaren.

Tegenover deze beeldenovervloed staat het feit dat het onderwijs ons leert om te gaan met tekst, maar niet met beelden. Infowarrroom wil een antwoord zijn op de nood aan digitale geletterdheid.  

De bedoeling is om het thema 'gaming' vanuit verschillende perspectieven te belichten. We stellen als rode draad doorheen de avond een evolutie van micro- over meso naar macroperspectief. Het macro-niveau focust op de maatschappelijke effecten/context van het gamen. Het mesoniveau is dat van o.m. de bedrijven die de games maken en verkopen. Op micro-niveau willen we voornamelijk de individuele ervaring van het gamen belichten. Binnen deze niveaus is het belangrijk dat we – eigen aan de werking van  Victoria Deluxe -  verder gaan dan het academische discours, maar een verwevenheid van getuigenissen creëren tussen de theoretische bevindingen en de getuigenissen uit de dagelijkse realiteit mbt 'gaming'.

 

Een overzicht van de reeds gerealiseerde programma's van afgelopen seizoen: www.infowarroom.nl.  De 3 Infowarrooms van Victoria Deluxe zijn te bekijken op www.tvdeluxe.be  en www.victoriadeluxe.be.  

 

 

INFOWARROOM  ROND  GAMING-GAMECULTUUR

 

co-product = Katho – Ipsoc Kortrijk en Buda KC

 

Naar aanleiding van de congressen/festivals rond 'gaming' die zowel in Buda KC als in Vooruit KC plaatsvinden, zullen er twee dezelfde Infowarrooms plaatsvinden in deze kunstencentra. In afspraak met De Balie wordt Infowaroorm in Vooruit live gestreamd.

 

PRAKTISCH

Woensdag 18 april 2007, 20u15:  Buda KC Kortrijk (cinemazaal)  (Broelkaai 1 b, 8500 Kortrijk)

Woensdag 23 mei 2007, 20u:  Vooruit KC  Gent (Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent)

13:50 Gepost door Benedict Wydooghe in o_Onderzoek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.