12-02-07

Second Life voor beginners (SL, deel I)

second_life_logo Ik doceer politieke, sociale en economische geschiedenis aan de eerstejaars sociaal werk in Kortrijk.  Als ik de paragraaf over Holland en de gouden eeuw aansnijd, maak ik een opmerking over Amsterdam in de zeventiende eeuw.  Terloops vertel ik erbij dat het huidige Amsterdam nagebouwd is in Second Life.  Vrijwel elke student fronst zijn of haar wenkbrauwen en kijkt zijn buur verwonderd aan.  ‘Daar is ie weer met zijn moeilijke woorden’ zie ik ze denken.  ‘Wie kent Second Life?’ vraag ik.  De meerderheid schud overtuigend het hoofd en denkt dat het om een historisch begrip gaat.  Welgeteld één student en één studente weten het en steken onzeker hun hand op.  De rest kent SL niet en hoorde er nooit van.  Dat verbaast me.  Of die twee een avatar hebben?  Neen, die hebben ze niet.  ‘Een avatar?’  Ja, een personage waarmee je doorheen het spel beweegt.  Het woord betekent incarnatie.  En dat is wat je doet op Second Life.  Je incarneert als het ware in een personage dat al dan niet op je lijkt, je wandelt of vliegt doorheen decors die al dan niet naar een realiteit verwijzen.  Praten doe je via chat met personages in je buurt. 

Harvard bouwde er z’n universiteits en proffen geven er college (trailer op http://blogs.law.harvard.edu/cyberone/).  Praga Khan gaf in de nabijheid van het virtuele atomium een lifeconcert, het tijdschrift Humo onderhoudt er een park en Zweden opende als eerste land z’n ambassade.  Allemaal in SL.  SL behoort tot de categorie van de MMORPG’s, de Massive Multiplayer Online Role Playing Game waarbij spelers (digitale) sociale vaardigheden ontwikkelen om zich te bewegen, te gedragen en te leven in de virtualiteit.  Die sociale vaardigheden gelijken aardig op de sociale vaardigheden in je… jawel… First Life. 

Misschien moet ik mijn studenten er toe aanzetten om een avatar te maken?  Dan organiseren we de cursus geschiedenis wel ergens in Amsterdam, of gaan we op studiereis naar Humopark en de Zweedse ambassade.  Via een SLurl raak je zo ter plaatse.  En terug.  Wie niet in de onderwijstoepassingen gelooft, laat zich overtuigen op http://elearning.surf.nl/e-learning/artikelen/3677 of http://www.edusite.nl/edusite/nieuws/16344.  Wie er wel in gelooft volgt deze instructies: 

 

Geen SL?  Surf naar www.secondlife.com, klik op 'join' en maak je profiel (kies naam, voornaam en avatar) en download de software.  Na de installatie begin je met een rondleiding op een eiland.  Je leert er elementaire vaardigheden zoals je kledij aanpassen, wandelen, vliegen, landen, voorwerpen verplaatsen…  Na de eenvoudige inschrijving en training die al bij al tussen de twintig minuten en een uur duurt, kan je de nieuwe wereld in. 

 

Wel SL?  Rechtstreeks naar het Humopark, ik zit er op een bankje bij de avatarsculptuur van Guy Mortier: http://slurl.com/secondlife/Jin%20Ho/140/184/68/?title=HU.... 

 

PS.  Moeten we een dress-code afspreken voor studenten die de cursus op SL volgen?  Misschien is het toch wat raar als je de les binnenkomt met ezelsoren.  Doorgaans worden die door de docent gegeven. 

11:27 Gepost door Benedict Wydooghe in s_Second Life | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

get a first life! "Go outside, membership is free... First life is a 3D analog world where server lag does nog exist".
"I like totally tried to get into First Life and those dudes were like, sorry man, you're totally not old enough. I was like, WTF! Then I found out about Teen FL, and everything's cool now." --Aaron, 15
America's teens, your First Life dream world awaits. Hang out at the mall! Embarass yourself in gym class! Get acne! Experiment with mind-altering recreational drugs! The First Life world is your oyster.

meer info: www.getafirstlife.com

Gepost door: Stefaan | 12-02-07

Daar kan ik inkomen, maar... Ok, voor sommigen, oa. voor wie 100% virtueel leeft zal FL evenzeer een ervaring zijn. Net als voor ons die vooral in FL leven, SL een ervaring is. Ik las ergens dat binnenkort hele generaties online zullen leven... Kwestie van op alle vlakken een beetje mee te kunnen zeker?

Gepost door: Bene | 12-02-07

De commentaren zijn gesloten.