24-02-07

Jan Van Looy’s Promise of Perfection

jan van looyErgens tussen Lichtervelde en Torhout , op een donkere binnenweg, luister ik naar Mekka op de autoradio.  Het StuBru avondprogramma heeft veel aandacht voor de gamewereld.  Die avond is een jonge gast met een zachte stem object van interview.  Aan het woord is Jan Van Looy die als germanist het eerste doctoraat schreef in België over gamen. Het moet na zevenen zijn en een presentatrice stelt kritische vragen.  Jan weerlegt en relativeert de gesuggereerde verbanden tussen games en geweld met stijl.  Ik stop de wagen noteer zijn naam op een kladje.  Een interessant figuur.  'Moeten we beslist richting Kortrijk halen.'  

Later kom ik zijn naam tegen in de programmabrochure van het ’t Stuk in Leuven.  Van Looy zal er zes weken lang doceren over ‘The promise of perfection’, de titel van zijn doctoraat.  Na overleg met vrouw en baas schrijf ik me in voor de cursus.  Tijdens de eerste sessie vraagt hij wie een exemplaar van zijn doctoraat wil.  De cursisten tekenen vrijwel allemaal in.  Een week later loop ik met het handige boekje trots onder mijn arm en ik toon het aan iedereen die het zien wil.  Een historisch document voorwaar!  De conclusies?  Wel, één: spelthema’s zijn in grote lijnen dezelfde als dertig jaar terug, twee: het economische belang van de game-industrie groeit en drie: in België heerst er een wantrouwen tegenover games. 

 

1.  Games bestaan een halve eeuw.  De hoofdthema’s tekenen zich af in de jaren zeventig: actie, strategie, puzzel en simulatie.  

2.  Het economische en technologische belang neemt fors toe. Vorig jaar groeide de entertainmentsector in België 3,5 procent.  Muziekdownloads (+93 procent) en tv-reeksen op dvd (+33) zijn de sterkste groeiers.  De jonge gamemarkt (pc- en consolegames) vergroot haar aandeel in de ‘Home entertainmentmarkt’ met 10 procent. Het best verkochte spel van 2006 is ‘Fifa 2007.’  In zekere zin wordt de game-industrie stilaan vergelijkbaar met de filmindustrie.  Bovendien is er een interactie. Computeranimaties komen even realistisch over als in een film.  Omgekeerd neemt de film technieken over uit computerspelen. Een voorbeeld is de ‘bullet time scène’ uit de eerste Matrix. 

3. Van Looy stelt vast dat er een wantrouwen heerst tegenover games. De publieke opinie sabelde ‘Bully’ neer als onverantwoord voor het in de rekken lag.  Hij vergelijkt het huidige wantrouwen met de achterdocht tegenover jazz, flipperkasten, tv en rockmuziek.  Deze kunst- of spelvormen gebruiken nieuwe technologieën en veroorzaken ‘morele paniek.’ Nochtans zijn spelletjes een cultureel antwoord op een menselijk verlangen.  Enerzijds wil de mens de werkelijkheid vatten in kwantitatieve modellen. Een game is niets meer dan een wiskundige realiteit. Anderzijds laat een spel een fictieve wereld toe. Films en boeken doen dat ook, bij een game is je betrokkenheid groter. Als speler neem je een andere identiteit aan in de veilige virtuele wereld, je probeert nieuwe dingen uit zonder risico en je komt in het reine met verlangens of angsten.  

Ten slotte besluit Jan Van Looy dat België nauwelijks meedraait in de game-industrie, en dat is jammer en zelfs moeilijk te verklaren voor een land met een lange traditie in de beeldcultuur en het stripverhaal.  Nederland kent deze traditie niet maar heeft een tiental grote gamestudio’s. Daar is het computerspel als studieobject aanvaard, terwijl men hier zoekt om deze kunst- of spelvorm onderdak te geven.

 

--------------

In folio:  VAN LOOY J.  The Promise of Perfection.  A Cultural Perspective on the Shaping of Computer Simulation and Games.  Onuitgegeven proefschrift, Leuven, 2006, 317 p.  Digitale synthese:  www.kuleuven.be/nieuws/berichten/2006/pb20_04_2006.htm, over de industrie lees je op www.hetvolk.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF08022007_... en via http://www.stubru.be/stubru_master/programmas/mekka/gamep... beluister je de recentste gamingbijdrages. 

22:31 Gepost door Benedict Wydooghe in w_Wetenschap | Permalink | Commentaren (1) | Tags: jan van looy |  Facebook |

Commentaren

mooie tekst! Ik ben het er volledig mee eens. Kwil zijn doctoraat ook wel eens bekijken!

grtz,
k

Gepost door: koene | 26-02-07

De commentaren zijn gesloten.