26-02-07

Freedom of Speech? Nazitalk in game en film?

YouTube ligt onder vuur.  Het videokanaal laat toe om, mits beperkingen, filmpjes te verspreiden.  Ongeschikte clips (geweld, porno, gevaarlijke of illegale daden) vliegen er zo af.  Die lijn is relatief makkelijk te trekken, maar moeilijker ligt het bij politiek extremisme. 

Rattenplaag1Waar ligt de grens tussen de vrije meningsuiting en het uiten van nazigedachten?  Of van Holocaustontkenningen?  Of van Waffen SS-verheerlijkingen?  Of van Islamitische bombardementen?  Laat YouTube deze filmpjes staan of vallen zij onder een racismeverbod?  Ook voor games is de vraagstelling relevant.  Nooit van Nazi-games gehoord?  Zoek maar in de rubriek Nazi Computer-Spiele en je komt ze zo op het spoor: Rattenjagd, Der SA-Mann, Nazi Doom, Die Säuberung, Épuration en France...  een voor een gratis te downloaden. 

 

Ooit raakte Noam Chomsky in een polemiek verwikkeld waarbij hij het opnam voor (het recht op de mening van) de negationist Robert Furisson.  “Meneer, ik verafschuw uw mening, maar ik wil vechten voor uw recht om ze te verkondigen.”  Dit zinnetje van zestien woorden, van Voltaire of Bertrand Russel, verwoordt de democratische paradox.  Chomsky, Voltaire en Russel verdedigen de vrije meningsuiting ongeveer als volgt.  Het spreekrecht verdedigen is niet gelijk aan het verdedigen van de inhoud.  Dat is zonneklaar sinds de Franse Revolutie of de Glorieus Revolution in Engeland (1688). Freedom of Speech is een even delicaat als vitaal democratisch onderdeel.  Moet vuilspuiterij kunnen?  Chomsky, Voltaire en Russel en dat zijn niet de minsten, denken van wel, al zijn ze er zelf vies van.  En, tenminste als een tegenreactie mogelijk is.  Vrijheid van mening geldt wel of niet en altijd of nooit.  Een tussenweg is er niet.  Een beetje vrije meningsuiting bestaat er niet. Meningsvrijheid is er zowel voor welgevallige als voor onwelgevallige meningen.  Wie anders bepaalt welke meningen kunnen?  De gedachte dat het geen goede zaak is om het Vlaams Belang te bestrijden via een verbod op racisme, kadert in deze context.  ZyklonBTenzij je ervan uitgaat dat mensen niet in staat zijn uit te maken wat juist is, ziet zonder twijfel een aanzienlijk deel van de bevolking dit inhumane project in.  Laat ons dit eens uitproberen. 

“Twintig jaar geleden emancipeerde men de neger, tien jaar geleden kwamen de jongeren aan de beurt. Te oordelen naar bepaalde voortekens zal men over tien jaar de chimpansees emanciperen.  Intussen, na de negers en nog juist voor de apen, emancipeert men de vrouw.”  Je voelt aan je water dat er iets niet klopt?  Even doorklikken leert dat dit citaat komt uit het tijdschriftje Revolte (januari 1982, met als hoofdredacteur is Roeland Raes).  En dat zegt genoeg.  Tegenwoordig mogen dergelijke meningen niet.  Wie ook maar een korrel gezond verstand heeft (en na de geschiedenisles van Karel Vannieuwenhuyse heb je een hele zak korrels, zie blog 23.02.07) ziet onmiddellijk wie Roeland Raes is (klik erop of plaats zijn naam in Google), welke carrière hij achter de rug heeft en hoe infantiel het gedachtegoed is waar hij voor staat.  Ook dat is vrije meningsuiting en vuilspuiterij.  Wie met modder gooit, kan je alleen met modder bestrijden.  En voor wat gamen betreft, nazi-games getuigen van evenveel smaakloosheid (zag je op deze site al zo'n belabberde graphics?) als domheid.  Ze bewijzen niemand een dienst. 

---------------------

Verder klikken: www.deanforamericagame.comwww.mosnews.com/news/2004/11/02/patriot.shtmlwww.studiopopcorn.com/01-artikelen/culture/waan.html; www.theage.com.au/news/breaking-news/militant-islamic-gro...; www.underash.net/en_download.htm; www.watercoolergames.org;

www.youtube.com/watch?v=64N_R-OjoEg 

20:58 Gepost door Benedict Wydooghe in p_Politiek & Beleid | Permalink | Commentaren (1) | Tags: heil hitler |  Facebook |

Commentaren

Dag,
Interessante teksten, maar over de wet op het racisme delen we toch een andere mening.
Leest u dit eens:
- http://www.blokwatch.be/content/view/740/49/lang,nl/
- http://www.blokwatch.be/content/view/738/49/lang,nl/

Gepost door: Marc Spruyt | 28-02-07

De commentaren zijn gesloten.