07-03-07

Web01, web02, web03...

Het is bijna middernacht en ik worstel me door het leesvoer van vandaag. Worstelen is het juiste woord. Doorgaans berichten slechts enkele artikels over het E-thema. Maar vandaag is dat anders. E-cultuur staat supercentraal in krant en tijdschrift. Acht pagina’s Focus Knack berichten over de Play Station III die binnenkort op de markt komt. Achterin de Focus zijn twee pagina’s gereserveerd voor de ongezouten gamerecensies van Raf Picavet en H.V.G. De Morgen ontmaskert een valse wikipediaprofessor en heeft het over auteursrechtsschending door Google. In De Standaard lees ik over MySpace voor zakenlui en kom ik te weten dat er wereldwijd niet eens een miljard mensen internet gebruikt. Het opvallendste bericht gaat over de digitale Big Bang, een kop in De Morgen en in De Standaard. Het bericht lazen we al bij Wim De Preter in het Nieuwsblad, onder de titel het Internet slibt toe. De digitale informatie explodeert! Het lijkt wel een natuurramp van Al Gore.

web%203.01

Video- en muziek, internettelefoneren, e-mails met attachements, blogs, foto’s en tv, camerabewaking, ziekenhuisscans verzwaren de info-overdracht met tot de verbeelding sprekende cijfers. Door de Amsterdam Internet Exchange-hub (’s werelds grootste internetknooppunt) passeert dagelijks bijna twee miljard gigabyte. Dat kan tellen. Het digitale universum is vergelijkbaar met drie miljoen keer de informatie in alle boeken ooit geschreven, aldus een van de kranten. Gary Hayes, een klinkende naam in deze context, projecteert de informatiegroei op het Web 1, Web 2 en Web 3.  Web één staat voor het klassieke internet zoals het ontstond en groeide in de tweede helft van de jaren negentig. Een nieuwe trend, web 2 manifesteert zich vanaf de eeuwwisseling. Wiki’s, youtube, blogs, chats maken het web interactief en zorgen dus voor een informatietoename. Het web 3, een zogenaamde virtuele realiteit waarbij je avatar aan diverse activiteiten deelneemt (spelen, bouwen, onderwijs, zaken,…) soupeert de meeste giga en terrabites in cyberspace op.

Zijn we klaar voor de digitale big bang? Ik in elk geval niet. Zesduizend kilo boeken is het equivalent van mijn jaarlijkse digitale productie, lees ik. En toch raak ik niet door de twee kranten en het tijdschrift van vandaag… Wat zal web4 ons brengen…?

---------

The Expanding Digital Universe: A Forecast of Worldwide Information Growth Through 2010, te downloaden op www.emc.com/about/destination/digital_universe. Let op: verwar Web 2 niet met internet2. Wat dit precies is lees je op www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/wat-is-internet2.cfm/ 

23:30 Gepost door Benedict Wydooghe in a_Algemeen/E-cultuur | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Ik hou me eveneens vast. Het probleem is dat web 2 ook vol rommel staat. Even googlen naar informatie en je krijgt tal van sites die niet eens relevant zijn of foutieve informatie geven. Geef mij toch maar een echte, ouderwetse bibliotheek! Een beperkter aanbod, dat wel, maar je vindt wat je zoekt zonder een hele namiddag naar een scherm te zitten staren.

Gepost door: Saïn Destoop | 08-03-07

Het "grappige" van dit alles is dat al deze informatie wordt ondersteund door 13 zgn. root servers. Dit wil zeggen dat (zoals men in Korea onlangs geprobeerd heeft, maar zonder resultaat) wanneer deze servers worden gehackt, het internet lam zou liggen. Hopelijk zal dit niet gebeuren want dit kan catastrofale gevolgen hebben...

Gepost door: Yannick Mestdagh | 08-03-07

De commentaren zijn gesloten.