27-03-07

Zinloos geweld

Humo en De Standaard staan vandaag bol van het thema jongeren en geweld.  Verschillende onderzoekers, journalisten en politici concentreren zich op het thema zinloos geweld. Interessante en kritische auteurs zijn Cathy Brolet en Maarten van Dijkc.  Brolet is criminologe aan de VUB en stelt het concept ‘zinloos geweld’ terecht in vraag. Van Dijck, historicus aan de Universiteit Antwerpen vraagt zich of waarom geweld de laatste decennia steeds meer de krantenkoppen haalt, niettegenstaande het interpersoonlijk geweld sinds de Middeleeuwen daalt.

Van beiden lazen we bijdrages in De Morgen en De Standaard. Vandaag is Brolet aan het woord in Humo en een paar dagen terug verscheen een bijdrage van Van Dijck op Liberales. Van Dijck: “Vreemd genoeg behoren verstedelijking, een doorgedreven individualisering en de opkomst van de publieke ruimte tot de belangrijkste redenen voor de afname van het geweld. Als historicus is het vreemd te constateren dat de huidige geweldsuitbarstingen net aan die factoren worden toegeschreven. De hoge verstedelijkingsgraad van de Nederlanden was bijvoorbeeld één van de redenen waarom gewelddadig gedrag in onze streken al sinds de Middeleeuwen sterk terugliep. Dat had te maken met de alomtegenwoordigheid van de publieke ruimte in stedelijke leefomgevingen. Doordat mensen in steden letterlijk dicht op elkaar leefden, was de sociale controle er veel groter dan op het platteland. Hetzelfde gold voor de aanwezigheid van openbare plaatsen in steden: pleinen, winkelstraten en marktplaatsen zijn typisch stedelijke ruimtes en vergrootten in het verleden de sociale controle. Het is dus niet zo dat verstedelijking altijd en overal geweld in de hand werkt, integendeel, in onze Europese steden was de drempel voor geweldpleging veel hoger door de grotere sociale controle. (…) Ook het opkomende individualisme hoeft niet meteen met de vinger gewezen te worden om ‘geweldexplosies’ te verklaren. (…)  Slechts één ding kan met zekerheid worden geconcludeerd: de gevoeligheid voor geweld is kleiner dan ooit en de publieke opinie pikt agressieve uitschuivers absoluut niet meer, misschien maar best ook” aldus Maarten van Dijck.

---

Eens goed lachen met een portie fictief geweld, ter relativering van het bericht van gisteren?... kijk maar eens hiernaast/hieronder op Urban Chaos & Tiny Tim (wie ziet de verwijzing naar 9/11?) www.youtube.com/watch?v=srZKQoyP17A&NR, www.humo.be/cps/rde/xchg/humo/hs.xsl/DezeWeek_index_Jonge... & http://www.liberales.be/cgi-bin/showframe.pl?essay&va....

21:40 Gepost door Benedict Wydooghe in w_Wetenschap | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.