01-04-07

Everything Bad Is Good for You

key_imageOnze bibliothecaris bestelde een tijd geleden de documentaire 'game over & over', in de reportagereeks De Toekomst van de VPRO.  Inmiddels is de reportage meer dan een jaar oud en nog steeds ligt die niet in de schoolbibliotheekbrievenbus.  De factuur daarentegen al geruime tijd.  En betaald.  Enfin, op de site van de documentaire krijgen we een trailer en wat reclame te zien en schotelen de programmamakers ons er de probleemstelling voor. “Computergaming verspreidt zich momenteel als een virus. Kinderen zijn niet meer achter de spelcomputer weg te slaan. Computergaming wordt in de toekomst volksverslaving nummer één, een Olympische sport, een therapeutisch instrument en een onmisbaar leermiddel. Is gaming een zegen of een plaag voor onze toekomst?” Wie de mediaboodschap even analyseert merkt snel dat dit een krachtig geformuleerde teaser is: kort, beeldend en vraagstellend.  De metafoor gebruikt het beeld van de plaag: het virus, de besmetting, de verslaving… Kinderen zijn de slachtoffers. En dan keert de boodschap: sport, therapie en leren behoren ook tot de mogelijkheden van gamen. Waaw. De programmamakers eindigen met een open vraag: een zegen of een plaag voor de toekomst?  Wel, ik ben benieuwd naar de conclusie.  Misschien valt die binnenkort op een dvdschijf in onze brievenbusbibliotheek, alhoewel die een jaar na datum niet zoveel nieuws zal opleveren.  Op de site zelf www.vpro.nl/programma/detoekomst/afleveringen/26025012/ ben ik vooral opgetogen door een nieuwe kennislink: de site verwijst ondermeer naar de blog www.stevenberlinjohnson.com, de auteur van het boek Everything Bad Is Good for You: How Today's Popular Culture Is Actually Making Us Smarter die Gust de Meyer (zie een van de eerste postings op deze blog) graag citeert. Na even te hebben rondgedwaald op de blog van Johnson, prefereren we deze quote: “Ordinary people can solve communication problems much quicker than clueless government officials when catastrophes like hurricane Katrina strike.” Sterk, niet? Vandaag hiernaast even een schandaalfilm over hoe Amerikaanse soldaten boeren uit Irak neerschieten.  Het lijkt wel een game.  De oorspronkelijke versie op: www.youtube.com/watch?v=qmZRyNd6ru8.

---

http://discovermagazine.com/2005/dec/emerging-technology/

http://en.wikipedia.org/wiki/Steven_Berlin_Johnson

http://zbdigitaal.blogspot.com/2006/10/steven-johnsons-gh...

22:58 Gepost door Benedict Wydooghe in a_Algemeen/E-cultuur | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Gaming is geen verslaving!!!

Als ouder-coach krijg ik regelmatig de vraag om ouders te begeleiden wanneer ze hun kinderen vanachter hun speel-console of pc willen halen.

Meeste ouders zijn doodsbenauwd en fundamentalistisch overtuigd dat hun zoon door de "Game-Duivel" is bezeten. Ik kan echter niet in deze gedachtengang meegaan.

De "Game-Duivel" bestaat niet! Ik geloof zelfs niet dat jongeren verslaafd zijn aan deze spellen. Natuurlijk zetten ze de gamer aan om verder te spelen, anders zou een spel nooit boeiend kunnen zijn. Dat is nu juist de bedoeling van de ontwerper, de aandacht van de speler zo lang mogelijk vast te houden.

Maar wat zoeken jongeren dan wel in het spel? En waar komt de voorliefde voor geweldadige games vandaan?

Naar mijn mening heeft het te maken met een behoefte aan inwijdingsrituelen.


Ouder-Coach Ronny

http://www.juanredon.net

Gepost door: ron | 08-04-07

De commentaren zijn gesloten.