23-04-07

Hartelijk dank! Alle medewerkers...

Het is afgelopen. 

 

Het project is ingeblikt en er rest weinig anders dan een korte terugblik. Nu, bijna een jaar geleden ergerden Stefaan Pleysier en ikzelf ons aan de berichtgeving rond de zaak (lees: het drama) Hans Van Themsche. We waren niet alleen geschokt door de gebeurtenis, maar evenzeer door hoe een degelijke krant de gebeurtenis kadert. De journalist in kwestie suggereert een causaal verband tussen het moordgedrag van Van Themsche en zijn voorkeur voor gewelddadige spelletjes. Als bureaugenoten beginnen we een soort van schrijfgesprek, we zoeken één en ander uit, we gaan luisteren bij Gust De Meyer aan de VUB en Jan Van Looy aan de KUL, we lezen diverse studies, discussiëren en uiteindelijk, na de grote vakantie, kristalliseerde onze verontwaardiging zich in een artikel. De bijdrage verscheen in het najaar van 2006 in De Gids op Maatschappelijk Gebied en Cinémagie. Enthousiast als we zijn, sturen we het artikel door naar de Koning Boudewijnstichting en schrijven we in op hun projectoproep Veiligheid.

 

Nu, een klein jaar na dat luttele krantenartikel is er tijd voor nuance van het bewuste krantenartikel. En die nuance liep wat uit de hand, dat geven we toe. De journalist is zich wellicht niet bewust van de kettingreactie die hij veroorzaakte. Doorgaans volstaat een lezersbrief ter nuancering maar bij ons kwam van het ene het andere. De KBS subsidieerde het project, de provincie West-Vlaanderen en Walter Temmerman van Katho sprongen financieel bij en tientallen mensen engageerden zich spontaan voor een lezing, een debat of workshop tijdens de mediadriedaagse: Mathieu Vanfleteren, Nele Gulinck, Koen Mortier, Franky Devos, Freddy Sartor, Katinka Moonen, Jürgen Bänsch, Pascal Ennaert, Debbie Esmans, Jensen Dehaes, Charlotte Logghe en Phil Dutré. Karin Spaink en Peter Nikken schreven graag een bijdrage in dit boek maar konden niet naar Kotrijk komen. Nog anderen zijn zowel op het congres in Kotrijk als in het boek vertegenwoordigd: Bert Lambeir, Ils Huygens, Brigitte Adriaensen, Gio De Weerd, Steven Malliet, Karel Vannieuwenhuyse, Marc De Kesel, Jan Van Looy en Gust De Meyer.

 

Het liep uit de hand, dat hebben we al gezegd. Maar eigenlijk kon het niet anders dan uit de hand lopen. Het team rond de opleiding Bachelor in de Maatschappelijke Veiligheid en de mensen van het Expertisecentrum raakten zo in het project geïnteresseerd, dat we niet anders konden dan verder werken, al was het maar om hun enthousiasmerende interesse te prikkelen. Het thema heeft immers raakvlakken met de leefwereld van iedereen: jongeren, mensen met kinderen, wetenschappers, criminologen, pedagogen enzovoort. Films en games lenen zich tot fantasie en actualiteit. Geen dag ging voorbij zonder een knipsel uit de krant, het kopiëren van een tekst of het downloaden van een artikel. De lieve collega’s, zoals onze coördinator ze altijd noemt zijn: Elisabeth Vandenbogaerde, Barbara Verdonck, Mieke Denuwelaere, Evelien Depauw, Veerle Dupont, Hannelore Verzele, Matthias Archie, Riet Vanderstichele en Bram De Geeter. Lindsey Demiddele en Renée Gaeremeyn danken we uitdrukkelijk voor hun administratieve ondersteuning, Manon en Julie schonken de glazen meer dan eens vol op de receptie en Maarten Wydooghe en Matthias Malfrere ontwierpen samen de affiche en de voorkaft van dit boek. We zijn er trots op. Philip Keygnaert is in dit verhaal een aparte rubriek waard. Philip is niet alleen de gedreven bibliothecaris van onze sociaal agogische collectie, hij is bovendien zeer begaan met het doen en laten van zijn lezers, hij verdiept zich in hun interessevelden en suggereert aangaande alle media. Er is weinig dat aan zijn aandacht ontglipt. Onze coördinator Leen Van der Vorst mogen we in deze evenmin vergeten. Zij vroeg ons om eens ‘iets’ te organiseren en bracht ons in contact met de mensen achter Victoria Deluxe. Dirk Holemans, Geert Verstraete, Lynn Van Houtte, Koenraad Deblauwe en Dominique Willaert, het zijn fijne mensen, fijne collega’s zo u wil. Op het kunstencentrum Buda leerden we Lieve Vankeirsbluck, Annelies Vancraeynest, Isabelle Vannieuwenhuyse
en Kristof Jonckheere kennen. Voor hen geldt hetzelfde compliment.

En, blijkbaar word ik licht euforisch bij het schrijven van dit dankwoord: ‘Game over’ lijkt me een geslaagde combinatie van onderwijs en wetenschap, kunst en cultuur. Deze boeiende mix doorbreekt ongewild een hokjesdenken… Allemaal hartelijk bedankt voor jullie enthousiaste en collegiale medewerking.

 

21:32 Gepost door Benedict Wydooghe in o_Onderzoek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.