04-05-07

Vandaag in de krant: Gamen in 't stad

CLOSE-UP HET EERSTE COMMERCIELE GPS-SPEL WERELDWIJD

Misdaden plegen en boeven klissen in het centrum van Antwerpen of Gent, voor één keer mag je het zelf doen. Met 'The target' kan je levensecht gamen.

 

Van onze redacteur Jan Debackere

De Kaaien in Antwerpen gisterochtend rond 11.30 uur. Ik mag een ontsnapte gevangene spelen die, gewapend met gps en een gsm, uit de klauwen van drie politieagenten moet blijven. Mijn doel is binnen de twee uur één miljoen euro te verdienen door virtuele misdaden te plegen met al even virtuele voorwerpen. Alles speelt zich af binnen een zone van ongeveer één vierkante kilometer. Ik pik een pakket explosieven op en het spel kan beginnen. The target is volgens zijn bedenker Kristof Van den Branden van La Mosca de eerste commerciële gps-game ter wereld. 'Er bestonden wel al dergelijke games, maar die werden gemaakt door universitaire researchgroepen en kunstenaarscollectieven. Wij proberen met The target de spanning en opwinding van een game op Playstation of X-box te creëren. Net daarom is het concept niet te vergelijken met geocaching, waarbij je met een gsm op zoek gaat naar een schat die ergens verborgen ligt.'
De spelers krijgen een draagbare gps en een smartphone, een geavanceerde gsm die draadloos verbonden is met de gps. Op het gsm-scherm komt een plannetje tevoorschijn waarop de virtuele voorwerpen en de misdaadplaatsen voortdurend te zien zijn. Als gangster zie je ook je eigen positie; de teams van agenten zien hun eigen positie en die van de twee andere agenten.
Soms zie je ook de positie van de tegenstander op het plannetje: elke zes minuten, wanneer de gangster een voorwerp virtueel oppikt en wanneer hij een misdaad pleegt. Een radarlijn vertelt je wel voortdurend op hoeveel meter de tegenstanders lopen. Van zodra iemand zich in een straal van 25 meter bevindt, kan hij beschoten worden.
Ik ren zo snel mogelijk de kaaien af richting Vlasmarkt. In die omgeving liggen onder meer een klimtouw en nog wat explosieven, voorwerpen die ik nodig heb om een eerste misdaad te plegen. Maar een team politieagenten heeft mijn tactiek in de smiezen en komt me tegemoet gerend. Vlug het virtuele kogelvrije vest aantrekken dat me beschermt tegen vijandelijk vuur. Met een goed gemikt schot moeten de agenten afdruipen en zich opnieuw gaan activeren in hun hoofdkwartier op de Groenplaats.
La Mosca mikt met The target op actieve volwassenen. Voor vrijgezellenfeestjes, studentenverenigingen of sportclubs die een alternatief zoeken voor paintball of lasershooten, lijkt dit in elk geval gesneden koek. 'Je moet zin hebben om te bewegen, want het heeft weinig zin om dit aan een toeristentempo te spelen', zegt Van den Branden. 'We mikken dus in de eerste plaats op 18- tot 35-jarigen. Maar ik heb het al met veertigers en vijftigers gespeeld en ook zij begonnen na enkele minuten al te lopen.'
Richting Oudaan nu waar chloroform en een vrachtwagen gevonden kunnen worden. Met die extra voorwerpen kan ik een eerste misdaad plegen die enkele honderdduizenden euro opbrengt. Alleen duikt er al een andere agent op. Het wordt rennen voor mijn leven. Een mijn leggen is te laat, want die ontploft pas na één minuut. Vlug een zijstraatje inslaan in de hoop mijn achtervolger zo te verrassen wanneer hij voorbijloopt. Hij vuurt zijn virtuele schot echter net iets eerder af. Het spel is over: 23 minuten door Antwerpen hossen, heeft niets opgebracht. Ik heb zelfs geen misdaad kunnen plegen.
The target wordt gespeeld met minimum vier en maximum twaalf spelers die opgesplitst worden in vier groepen. Bedrijven die het stadsspel als een vorm van teambuilding willen spelen, kunnen tot 36 spelers gaan. De toestellen huren kost 80 euro voor individuele groepen, ongeacht het aantal deelnemers. Een beetje veel voor 23 minuten spelen? 'Nee, want je kan altijd twee uur spelen', verduidelijkt Van den Branden. 'Als het spel eerder afgelopen is, kan je gewoon een nieuw beginnen.'
Voorlopig kan The target alleen in Antwerpen en Gent worden gespeeld, waar de toestellen gehuurd kunnen worden in de gamewinkel Outpost. In de Oost-Vlaamse hoofdstad zijn twee zones afgebakend: één in het centrum en één in het studentengebied. Maar La Mosca wil snel uitbreiden naar andere Vlaamse steden en zoekt daarvoor naar evenementenbureaus en andere gamewinkels.
Van den Branden ziet ook nog andere toepassingen voor The target en denkt dat het spel onder meer gebruikt kan worden als een alternatieve vorm van stadsverkenning. 'Op die manier kan je mensen nieuwe plekken laten ontdekken waar ze anders niet zouden komen. We zijn daarover bijvoorbeeld aan het praten met Leuven.' Van den Branden vergeet echter één iets: wie het spel speelt, rent zo vlug mogelijk van de ene plaats naar de andere om voorwerpen op te pikken of de gangster te klissen. Tijd voor toerisme is er niet, want daarvoor ga je veel te snel in het spel op.

www.lamosca.be
www.outpost.be
www.kellyevents.be
(voor bedrijven)

 

11:43 Gepost door Benedict Wydooghe in g_Gamers | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

?????????? hoe zet jij die youtube filmpjes op jij blog e-mail het naar mij en nog veel succes met je blog

Gepost door: karel | 17-05-07

De commentaren zijn gesloten.