31-01-08

Tv-tieten en blote tettefoto’s

Als ik ergens het schijt (vergeef me de taal) van krijg, dan is het van censuur.  Op de hogeschool waar ik werk is internetradio onmogelijk.  Toen ik de webmaster vroeg waarom deze censuur nodig is, kreeg ik laconiek te horen dat echte radio’s het best goed doen.  Nu, het is weer zover.  Het is de periode van de stagebezoeken waardoor ik vrij veel tijd doorbreng in de auto.  En mijn autoradio kent voorlopig geen censor.  Maar de censuurverhalen, ze zijn in elk geval weer in.  Het begon gisteren bij onze Noorderburen met een reactie op de programmatie van de pornoklassieker Deep Throat uit 1972 die BNN/VPRO binnenkort uitzendt. Het initiatief schoot in het verkeerde keelgat (let op de uitdrukking) van de ChristenUnie.  In elk geval, de uitzending komt er.  Het pleit voor de Hollanders.  Hier, in de Zuidelijke Nederlanden zijn we blijkbaar een stuk preutser. Het Antwerpse fotografiemuseum plande deze zomer een tentoonstelling rond Louis Paul Boons Feminatheek. Deze viezentist verzamelde meer dan twintigduizend naaktfoto’s van vrouwen en ik moet zeggen, er steken prachtexemplaren tussen. Uitgeverij Manteau liet in 2004 één en ander zien in de publicatie de Fenomenale Feminacoteek.  Deze catalogus toont wat de vrouw aan erotiek te bieden en te nemen heeft, aldus het voorwoord. Boon dacht een haast wetenschappelijk werk tot stand te brengen. “Over fauna en flora te land en ter zee verschenen duizenden boekwerken. (…) Maar aan haar, die met alle recht het mooiste dier op aarde mag genoemd worden, werd in haar naaktheid, open en bloot, geen enkel ernstig werk gewijd.” Antwerps deputé Ludo Helsen denkt er duidelijk anders over.  Hij vindt het artistieke gehalte (wat een objectief begrip!) van de Feminatheek ondermaats en hij verbiedt de expositie. Tja, we hoorden Helsen aan het woord op StuBru (in mijn auto) en lazen zijn commentaar in Knack.  Eerlijk gezegd, veel argumenten heeft de man niet. Hij laat een zweem van mystieke internetargumenten horen en hij wil vooral niet preuts overkomen.  “Daar heeft het niets mee te maken" benadrukt hij met klem. Tussenin beweert hij ook even dat hij alle 22.400 foto’s gezien heeft.  Straf.  Toen ik in het begin van mijn bericht zei dat internetradio onmogelijk is op onze school, dan heb ik eigenlijk een beetje gelogen.  Een aantal zenders is door de censor vergeten.  We zeggen lekker niet welke. Maar wie een blik wil werpen op de Fenomenale Feminacoteek kan dit (voorlopig nog) via www.demorgen.be/static/nmc/nmc/varia/feminateek.pdf. Voor de goede zeden wil ik eindigen met een schoon stukje Herman Brusselmans.  De gedichtendag is bijna voorbij, maar kinderen die een schoon gedichtje zoeken voor in de klas kunnen dit gebruiken.  Trouwens, Brusselmans is niet de eerste de beste als het gaat om censuur… Remember zijn affaire met Ann Demeulemeester. Daar gaan we… Herman en Ann,
Meisjes hebben grotere borsten dan jongens dacht Herman (hij was ongeveer een jaar of tien)
Hoewel hij nog nooit meisjesborsten had gezien
Jongens hebben iets tussen hun benen en meisjes niet dacht Ann (zij was bijna twaalf en dus nog een beetje elf)
En omdat voor de helft te controleren? Voelde ze even bij zichzelf
Op een keer vroeg Herman aan Ann: ‘Mag ik je borstjes eens bekijken?’
‘Ja,’ zei Ann, ‘maar dan wil ik jou eens bezig zien als je rechtop staat te zeiken’
Nog diezelfde dag wist Herman: Meisjesborsten zijn klein, maar mooi en heel plezant
En Ann had ontdekt: Wat jongens tussen hun benen hebben ligt lekker op mijn hand

---- 

De bijdrage op StuBru en Knack: http://internetradio.vrt.be/radiospeler/v2_prod/wmp.html?...  en www.knack.be/nieuws/cultuur/boons-blote-madammen-niet-in-.... De bijdrage over Deep Troath www.demorgen.be/dm/nl/1008/Showbizz/article/detail/151531....

21-01-08

Dag Stijn, probeer eens een Avatar...

Stijn Meuleman doceert al jaren psychologie bij ons op Ipsoc, het sociaal agogische departement van Katho. Afgelopen donderdag stonden we samen op de Sidbeurs in de Leuvense Brabanthal.  We deden ons best om studenten te enthousiasmeren voor een opleiding in Kortrijk, maar eerlijk gezegd, de interesse was niet bijzonder.  Stijn was populair, dat moet gezegd, ikzelf draaide vrijwel de hele dag met mijn vingers.  Eén enthousiaste abituriënt had het op mij gemunt: een Engelssprekende jongen. Gelukkig was Stijn in de nabijheid om zijn beste Engels boven halen en mij uit de puree te helpen. Nu, dit is een lange aanloop. Stijn is psycholoog en bekijkt het E-gebeuren vanuit een eigen, vaktechnische en originele hoek. Vooral de vraag ‘waarom zou een student  geïnteresseerd zijn in een leeromgeving als Second Life (of vergelijkbare toepassingen)’ bleef hangen.  ‘Wat is de meerwaarde van dergelijke omgeving?’ vroeg hij. Mijn standaardantwoord vertelt over het ontmoeten, het samen zitten in een aula en het samen les volgen… dingen die je anders vrij solitair beleeft. Wat ik vrij evident vond, was voor Stijn volkomen vreemd. Zo stelde hij terecht dat een discussieforum of een chatbox die functie eveneens hebben. Stijn zelf verzekerde me dat hij daar genoeg aan heeft bij het zoeken naar extra informatie. Hij vindt wat hij zoekt. Tja, ik eigenlijk ook… Maar intuïtief voel ik dat er iets niet klopt aan zijn redenering.  Op basis van rationele argumenten kan ik geen weerwerk bieden, maar de vraag blijft hangen.  Ik dacht er over na, niet wetende dat het antwoord in mijn schooltas stak. Ann Serlet, onze bibliothecaresse, gaf me bij de jaarwissel het tijdschrift www.informatie.nl mee.  Ik vond de tijd niet om het te lezen, tot ik die namiddag terugkeerde uit Leuven.  De decemberversie van 2007 is exclusief gewijd aan gamen. Twee uur treinen, in die tijd kan je een pak lezen en het antwoord op Stijns vraag verschijn vrij letterlijk voor me in een artikel van Sander Duivestein. In ‘Reëel virtueel, de opkomst van de Metaverse’ legt hij uit dat informatie verzamelen én sociale interactie dé twee redenen zijn waarom we internetten. Google ontpopte zich als dominante infoverzamelaar en het Web 2.0 als de wereld voor sociale interactie.  Toch is het moeilijk om in die 2D ruimte, waarin tekst de hoofdrol speelt, ervaringen op te doen zoals in een face-to-face situatie.  Met andere woorden, het gaat niet alleen om de proza op iemands lippen. De gelaatsuitdrukking, het non-verbale en de omgeving brengen betekenis in het gesprek. Onderzoek beweert dat lichaamstaal 65% van de info overdraagt, woorden slechts 35%. 

Wel Stijn, dat vind ik nu eens mooi gezegd.  Omgevingen zoals SL (er bestaan een resem varianten) ondersteunen dit.  Waar de chat en de discussiegroep zich oriënteren op tekst, voegen de 3D ruimtes iets toe, iets wat we niet kenden. Het artikel gaat verder met een reeks interessante vragen over het samenvoegen van de virtualiteit en realiteit tot een zekere Metaverse (het toekomstige internet, verbonden met het gewone leven).  De vragen zijn best interessant om vooruit te blikken… Wat gebeurt er als de reële en de virtuele wereld in elkaar schuiven? Als Google Earth zich koppelt aan andere informatiebronnen.  Als avatars beslissingen nemen voor hun alter ego?  Als een camera je real-time leven uitzendt? Als games de voorbode zijn van de sociale interactie in de toekomst? Als er geen onderscheid meer is tussen online en offline?

Uiteraard zijn dit vanuit de psychologie bijzondere vragen, waar ongetwijfeld onderzoek over bezig is.  Wat denk je Stijn, heb ik je overtuigd of zijn er tegenargumenten?

Wordt vervolgd.

23:09 Gepost door Benedict Wydooghe in s_Second Life | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |