08-02-08

Een pornokoffertje in... Antwerpen

It may be that the suitcase is the ideal metaphor for our times.  As never before people are on the move.  Carry your world and your possessions with you.  Not just a clean shirt and a new toothbrush and a change of underwear but all the other information of identity – memories, hopes, anxieties, guilt, wish fulfillment.” (PG)

Gisteren was het zover.  De hele vakantie wachtten ze in spanning op de gamehoogmis in de Antwerpse Singel. Simon en Lowie, mijn zonen van tien en acht, het hoofd zotgemaakt door mezelf wellicht, pakten hun reiskoffer (met daarin een banaan en een sportdrankje) en trokken samen met me naar Gamezone.  Ze likten hun vingers af bij het zien van zoveel high-techkunst.  En ik? Ik eigenlijk ook.  Als Greenaway-fan zocht ik de mysterieuze spelkoffers van Tulse Luper. Luper is een Engels naturalistisch schrijver die Greenaway’s interesse voor kaarten, lijsten, classificatiesystemen deelt. Net als Greenaway werd hij in Newport geboren (1911) maar hij verdween en liet over de aardbol overal koffers achter.  In 2004 dook hij op in de filmtrilogie The Tulse Luper Suitcases. Als hij toen nog in leven was, zou hij 92 jaar zijn, toevallig het aantal koffers dat hij wereldwijd samenstelde en achterliet…  Luper duikt op bij historische gebeurtenissen: de ontdekking van uranium in 1928 (92 is het atoomnummer van uranium), hij was bij de eerste nucleaire testen in New Mexico, in 1968 was hij in Parijs, in 1989 in Berlijn… Lupers voorliefde voor getallen en systematiek, het doet allemaal verdacht veel aan Greenaway zelf denken.  Luper kende ik uit de films die geen kat zag. A Walk Through H – The reincarnation of an Ornithologist, Vertical Features Remake en The Falls. Schitterende films (al zul je mijn studenten dit niet snel horen zeggen) allemaal uitgebracht op dvd.  Nu duikt Luper dus op in een game dat al een tijdje online te spelen is: www.tulseluperjourney.com. Het was te verwachten dat Greenaway een game zou uitbrengen. Het kon niet anders. Erg ver raakte ik niet. Maar met wat ik vannacht zag en uitprobeerde valt nu al te besluiten dat de postmoderne Greenaway opnieuw de culturele omnivoor is die met zijn mond open eet.  Een maker van intellectuele of abstracte cinema en een dito game, indrukwekkend en spannend, in elk geval het prikkelt mijn nieuwsgierigheid. En zoals bij zijn films krijg je ook in de game pas na verschillende lezingen greep op het geheel: een mix van genres, symbolen, periodes en ideeën. 

Op Gamezone tonen drie reiskoffers 92 games: puzzels en rebussen, raadsels en games die het geheim ontluisteren van de mysterieuze Tulse Luper.  Tegelijk reis je door de geschiedenis van de 20ste eeuw.  Het is een idee dat ik mijn geschiedenisstudenten zal voorschotelen. De koffers zelf zijn aangekleed met voorwerpen of foto’s. Eén van de koffers genoot gisterenavond bijzondere aandacht: vergeelde naaktfoto’s deden denken aan de verboden LPB collectie. Vrezen de inrichters dan geen inval van de politie? We zijn in Antwerpen, nietwaar? Bovendien, zo zegt de bijhorende tekst, het gaat om naaktfoto’s uit het Vaticaan. Ludo Helsen lijkt me geen bezoeker van game-evenmenten, noch een blogger.  Het is dus hoogwaarschijnlijk dat dit bericht de Antwerpse naaktbestrijders pas bereikt als Gamezone achter de rug is. Tenzij De Morgen het morgenvroeg opraapt.

---

Trouwens, hoeveel koffers zou L. Helsen al gepakt hebben in zijn leven? In zijn koffer steekt zeker de nieuwe viWITA brochure over gaming (20 pagina’s) en het Gamerapport (200 pagina’s) niet. Ze staan op www.viwta.be/content/nl/doc_Rapporten.cfm.   Verder schreven de ervaringsdeskundigen Simon en Lowie elk hun eigen bijdrage over gamezone op dewereldvanlowie.skynetblogs.be. Hun fotoreportage is minstens even aardig, over de muzikale keuze schijnen nogalwat tieners te vallen, maar dat nemen ze er graag bij.

22:50 Gepost door Benedict Wydooghe in g_Gamers | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

niet alleen tieners, benedict, niet alleen tieners...

hier, iets passend...; wedden dat ze het 'vet cool' vinden (hun pa ws niet, maar dat nemen ze er graag bij)

Gepost door: stef | 08-02-08

Stefaan, welk een gejank is me dat? Geef mij dan maar wat Black Sabbath hoor...

Gepost door: philip | 11-02-08

och hierseh...
de gasten willen mee zijn met hun tijd, hangen als pubers rond op artyfarty evenementen als gamezone, kruiden hun vocabulair te pas en te onpas met hypertext en web2.0 jargon, maar owee, de muziek moet archaisch, analoog en lineair zijn... 'k heb daar maar één antwoord op:

Gepost door: stef | 11-02-08

btw,
teneinde niet verkeerd begrepen te worden: 't bovenstaande was een grapje hé. Alhoewel...

Gorillaz is een sublieme, unieke en virtuele band; samengesteld uit 4 animatiefiguren die nauw aanleunen bij de japanse manga en animé strip en animatietraditie (en dus de game-cultuur...). Het enige wat zeker is, is dat Damon Albarn (ex blur) en een vaste animator achter het project zitten; trouwens ook hun optredens zijn virtueel en uniek (cf mtv awards). Dus, hoe je het ook draait of keert, gorillaz past hier beter dan fosielen zoals black sabbath...

(niettemin, teneinde niet verkeerd begrepen te worden (bis): over de doden niets dan goed. Bovendien, benedict en philip, en laat daar geen twijfel over bestaan, zijn jullie op 'paranoid' ongetwijfeld dé beste luchtgitaristen ooit, ik zie het zo voor me; respect!)

Gepost door: stef | 11-02-08

Ik begreip er wijnig van. Maar goed, het zal wel met mijn leefteid te maken hebben zeker? Alhoewel, mijn moeder staat hier net achter me, en ze zegt net hetzelfde. Morgen is papa jarig. Hij is een stap voor op ons. Hij zou tracteren op het werk zij hei.

Gepost door: simon wydooghe | 11-02-08

Stefaan: Blur... nog zulke jankers zeg. "over de doden niets dan goed": Ozzy is wel nog niet dood hé ('t scheelt wel niet veel, maar allez)!

en ik ben eerder een luchtdrummer dan een luchtgitarist...

Simon: héél goed dat je verklapt dat je papa morgen jarig is... hij mag ook langskomen in de bieb!

Gepost door: philip | 11-02-08

De commentaren zijn gesloten.