28-02-08

Waarom nog bloggen?

Dag Dominique,

Je vraag vond ik interessant.  Nieuw was ze echter niet… Waarom werkt een (stads)blog, en waarom soms niet.  De onderwerpskeuze zal daar wellicht voor een stuk tussen zitten, maar dat heb je niet in de hand. Een poging om een en ander op een rij te zetten.

Er zijn blog-fanaten en bloghaters, om het zo te zeggen. En daartussen heb je alle soorten van mensen…  Niet iedereen loopt hoog op met het feit dat iedereen zomaar een bericht kan achter laten op internet. Wat is de waarde hiervan?  Wetenschappelijk is het niveau soms ver te zoeken, maar die vraag lijkt me niet relevant. Ken je Colby Buzzel? Die Amerikaans soldaat in Irak. Op zijn anonieme http://cbftw.blogspot.com beschreef hij het dagelijkse soldatenleven. Hadden Siegfried Sassoon en Wilfred Owen het bloggen maar gekend. Nu, ook niet iedereen is een frontsoldaat. Wie kan op regelmatige tijdstippen interessante bijdragen plegen, is de vraag van de blogcritici. Zoveel mensen zullen dat niet zijn. En dat is ten dele waar. Maar, ik moet je zeggen dat je om te bloggen niet dagelijks, wekelijks of maandelijks met iets nieuws hoeft te komen. Zo schrijft onze Lowie regelmatig iets op http://dewereldvanlowie.skynetblogs.be.  Zo’n drie of vier keer per jaar komt er een verslagje. Hij bericht dan over zijn bezoek aan de loopgraven (om in de sfeer te blijven), zijn Jamboreekamp met de scouts, of over zijn avontuur op een Gamebeurs… Dat is leuk en niet alleen voor de jongen. Als vader kan ik pronken met mijn familiefoto’s en opa en oma zijn zo op de hoogte van wat er bij ons thuis reilt en zeilt.  De rest van de wereld natuurlijk ook. Een blog hoeft dus geen journalistieke of wetenschappelijke ambities of kwaliteiten te hebben. Zie: www.internetjournalistiek.be/dossiers/detail_artikel_onli....

Bloggen is populair, dat is duidelijk. Het medium verdient zeker en vast zijn plaats aan het internetfirmament, maar ondertussen is de hype voorbij.  In 2004, toen het fenomeen samen met Colby Buzzel opgang maakte, waren gebruikers eufoor.  Het bloggen zorgde dat iedereen content op het internet kon toevoegen.  Http://www.smetty.be/2004/11/11/waarom-bloggen-in-het-ond... maakt de meer- en minwaarde duidelijk.

Maar een blog is geen site. Daar weten ze op http://www.blogologie.be alles van. Een website is statisch en behoort tot wat we benoemen met de term Web 1.0.  Een blog behoort tot het interactieve internet, 2.0 genaamd.  Web 2.0 zette internet op zijn kop: specialisten verloren hun informatiemonopolie. Jan met de Pet kon zijn cafépraat aan de wereld verkondigen, klonk het oneerbiedwaardig. Deze ‘social media’ laten toe om mensen op andere wijzen te ontmoeten. Behalve weblogs zijn wikis, podcasts en social networks vaak gebruikte kanalen. Voorstanders van Web 2.0 beschrijven de toepassingen als gebruiksvriendelijk, toegankelijk, communicatie- en informatievriendelijk, niet alles hoeft wereldnieuws te zijn en uiteraard snel.  Tom De Bruyne verkent in zijn boek Smakers, Jongeren en cultuur 2006 hoe jongeren met interactieve media omgaan en schrijft hij dat de 12- tot 25-jarigen de eersten zijn die zich de wereld niet meer kunnen voorstellen zonder computer én internet: zie www.cultuurnet.be/front/downloadDocument.jsp?id=176876.  Het lijkt er op dat steeds meer mensen en verenigingen via een blog een online leven leiden: ze hebben een fotoblog, een Lifelog (online dagboek) een linklog of shocklog, een nieuwslog, een stads- en wijkblog, een tv-blog, een themablog, een politieke weblog, een reisblogs, een babyblog, clublog, filmblog… De Bruyne is samen met Agnetha Broos ook auteur van het boek Van stedelijke website tot digitale stad. Hierin presenteren ze internettrends voor stedelijke of gemeentelijke websites..  Het boek verkent hoe een digitale stad vorm krijgt en meer is dan een dienstenoverzicht: weblogs, jongerensites, seniorencommunities, buurtwebsites, softwareondersteuning voor verenigingen,... en hoe deze allemaal op elkaar inwerken.  Ik bestelde het boek een tijdje geleden voor in onze schoolbibliotheek.  Dit is wat je nodig hebt, niet?  Je vindt het boek in de 351.

Veel leesplezier.

14:51 Gepost door Benedict Wydooghe in a_Algemeen/E-cultuur | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Bedankt voor het snelle schrijfsel. Hoi Bene,

Je pen blijkt helemaal niet ‘log’. Merci voor de leessuggesties. Ik doe mijn best. Moet wel lukken, uiteindelijk is er weinig veranderd. De g komt in de plaats van de k. Toen ik klein was, was het met blokjes.

Groeten,
tot in de loopgraven.

Gepost door: Dominique | 28-02-08

De commentaren zijn gesloten.