06-03-08

Een koninklijke stamboom?

Stefaan, Filip, we hebben iets gemist.  Dju.  Het festival ‘Het glazen lichaam’ van het Rotterdamse Rathenau instituut is ondertussen een maand oud.  Ik zie het nu pas.  Inzicht in de mogelijkheden en de grenzen van de informatietechnologie, dat was het thema dat zeer breed uitgespit werd.  Hoe fantastisch of gevaarlijk zijn al deze ontwikkelingen?

Dat anonimiteit stilaan een begrip van de vorige eeuw wordt, dat wisten we al. Nieuw daarentegen was de webcam die je avatar van gezichtsmimiek en emoties voorziet. Straf. Dat brengt de non-verbale communicatie in de virtuele wereld een stap dichterbij. Daarnaast was er een sessie over de 'Geschiedenis in de Genen' en de mogelijkheid om je oer-oorsprong te achterhalen via je genetisch profiel. Het verslag draagt de titel ‘Spitten in je lichaam.’  Graven in je eigen DNA is een mooi alternatief voor vastgelopen genealogen.  Ik moet het beslist eens proberen. Die technieken zijn de laatste jaren blijkbaar goedkoper en beter geworden. De initiatiefnemer van het DNA-geschiedenisproject is een hoogleraar Niet-Westerse Geschiedenis Alex van Stipriaan Luïscius. Een zekere Stacey Esajas liet haar DNA analyseren en ontdekte dat een voorouder lid was van de Kotoko-stam uit Kameroen. Stambomen zoals die van Stacey houden zoals die van de meeste slaven op bij de Amerikaanse kust.  De Afrikaanse slaven kregen in de nieuwe wereld een nieuwe naam en de informatie over hun stam ging verloren. "Ik ben geen Kotoko, ik blijf Surinaamse" antwoordt Stacey op de vraag wat de kennis voor haar identiteit betekent. "Maar dat die mensen er nog zijn, dat doet goed." Een andere testpersoon vond blanke genen in het DNA, mogelijk van een slavenmeester die zijn slavin verkrachtte, luidt de hypothese. "Ik wil geen roots bij een verkrachter" zei de persoon om wie het ging. "Ik wil dat niet weten." Bwah, waarom zou je dat nu niet willen weten? Misschien was het wel een hele bekende verkrachter, zoals onze Leopold II!  Wie weet zit er nog een deel van de erfenis aan vast... Of moet ik wachten op de koninklijke DNA-test vooraleer ik dit mag schrijven? De kroon mag niet ontbloot worden zeker?

---

Voor het volledige verslag zie: www.hetglazenlichaam.nl/Genen_BW.pdf. Een impressie van het festival, filmpjes (!) en verslagen op www.hetglazenlichaam.nl.

12:49 Gepost door Benedict Wydooghe in f_Futurologie | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

nice... Benedict blijft "vrienden" maken met zijn blog. Nu zijn meteen alle royalisten ook geschoffeerd.

Gepost door: philip | 06-03-08

uit de programmagids van een Nederlands radio programma:

"Desmet Live"
Het Glazen Lichaam
Het Rathenau Instituut en NRC Handelsblad organiseren aankomende zaterdag 2 februari in het Rotterdamse WTC het Glazen Lichaam. Dit is een festival over de relatie tussen mens en technologie. De festivalnaam verwijst naar uitvindingen zoals de ov-chipkaart, bonuskaart en bodyscans waardoor de mens steeds transparanter en breekbaarder wordt. Tegelijkertijd worden wij steeds slimmer, maar ook meer oncontroleerbaar. Te gast is organisator Huub Dijstelbloem.

http://www.llink.nl/Afleveringspagina-Desmet-Live.886.0.html?&tx_llprogramma_pi2[afl_uid]=1084&cHash=4eb34dc699

het (10 minuten lange) segment over het "glazen lichaam" begint vanaf 47'15"

Benedict, in je mailbox vind je een mp3'tje met het fragment

Gepost door: philip | 07-03-08

Philip,
schitterende radiocommentaar, echt. Ik laat het horen aan mijn studenten. Daar kunnen we op ingaan. Maar je moet de link wel juist plakken zodat de mensen het kunnen aanklikken.
Rustige nacht nog, na zoveel schrikbeelden!

Gepost door: benedict wydooghe | 07-03-08

Het bankkantoor van de toekomst Banken zien het belang van een slagvaardig kantorennet opnieuw in. Achter de schermen werken zij aan nieuwe manieren om het rendement op te krikken.

Gepost door: Benedict Wydooghe | 02-05-08

hey

Gepost door: yyev | 23-10-08

De commentaren zijn gesloten.