07-03-08

De schaduwzijde van hightech

Gisterenavond met de studenten Bachelor in de Maatschappelijke Veiligheid naar het Kortrijkse Theater Antigone geweest. Blij dat we de voorstelling niet gemist hebben. Remax zoomt in op een kluizenaar met psychopatische trekken, genre kolonel Kurtz uit Apocalypse Now meets dokter Mengele, teruggetrokken in zijn eigen geconstrueerde hyperveilige werkelijkheid. Contact met het publiek verloopt via de handcamera. "Blijven kijken", maant de eenzaat aan. Op zijn afgetrainde lichaam heeft hij allerlei meettoestellen: hartbewaking, nierdialysetoestanden… of zijn het explosieven? In zijn zakken steken afstandsbedieningen en andere meettoestellen: een thermometer en een lintmeter. Hij lijkt op de cyborg die alle onder controle heeft in zijn lichaam en in zijn omgeving.  Zijn huis is een ondoordringbare vesting, waar camerabeelden alles registreren. Het decor is schitterend functioneel. Naast een voordeur en een doorkijkvenster, een videoscherm en een aquarium staan twee grootte rekken die doen denken aan Joseph Beuys in het SMAK. Kijk eens op http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Beuys en op http://www.flickr.com/photos/alper/40263069. Toeval in deze? Kan niet. Onmogelijk. Op het ene rek staan talloze voedselblikken, met daartussen de videocamera’s die hij toespreekt of als spiegel gebruikt. Van die blikken leeft de zonderling. Dat is zijn input, die hij weinig smaakvol naar binnen werkt. Het andere rek telt rijen en rijen videobanden, de output zeg maar. Te midden al die hightech, brengt hij zijn dagen wakend door. Een poes boezemt angst in en langzaam aan maakt het kunstmatige veiligheidsgevoel plaats voor verwarring, tot alle stoppen doorslaan. De scène met de hallucinante videobeelden en het tegenlicht op het einde werkte fantastisch. Dit moeten we onthouden. Het verhaal zelf begint met het uittrekken van een haartje uit de neus.  Iedereen weet hoe pijnlijk dit kan zijn, maar het is de voorbode van iets veel ergers.  De aankoop van een Mexicaanse wandelvis die er in slaagt om afgezette lichaamsdelen weer te laten aangroeien, maakt veel duidelijk. Via onderzoek naar deze regeneratie voelt de eenzaat zich God boven zijn aquarium.  De wiedergutmachung lijkt haalbaar! Hoe cynisch kun je zijn! En wat indien hij die regeneratie op de mens toepast? Met zichzelf als proefpersoon? De cirkelzaag op het einde is ontluisterend en keihard. Met een kunstbeen, van Duitse makelij. Als dat geen menselijke verbeteringstechnieken zijn. Een einde dat je kan interpreteren…  Kortom, voor mij is dit theater in z'n pure vorm: niets teveel, niets te weinig, niet te lang of te kort en overal voorzien van betekenis. Benieuwd wat de studenten straks zullen zeggen. En of ze het verband met de cursus zien.

---

Alle info op www.antigone.be/rem_gast.htm. De voorstelling loopt nog vanavond en morgen. Reserveren voor 9 euro op www.antigone.be/res_rem.htm

10:15 Gepost door Benedict Wydooghe in c_ Cultuur/Kunst | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-03-08

Een koninklijke stamboom?

Stefaan, Filip, we hebben iets gemist.  Dju.  Het festival ‘Het glazen lichaam’ van het Rotterdamse Rathenau instituut is ondertussen een maand oud.  Ik zie het nu pas.  Inzicht in de mogelijkheden en de grenzen van de informatietechnologie, dat was het thema dat zeer breed uitgespit werd.  Hoe fantastisch of gevaarlijk zijn al deze ontwikkelingen?

Dat anonimiteit stilaan een begrip van de vorige eeuw wordt, dat wisten we al. Nieuw daarentegen was de webcam die je avatar van gezichtsmimiek en emoties voorziet. Straf. Dat brengt de non-verbale communicatie in de virtuele wereld een stap dichterbij. Daarnaast was er een sessie over de 'Geschiedenis in de Genen' en de mogelijkheid om je oer-oorsprong te achterhalen via je genetisch profiel. Het verslag draagt de titel ‘Spitten in je lichaam.’  Graven in je eigen DNA is een mooi alternatief voor vastgelopen genealogen.  Ik moet het beslist eens proberen. Die technieken zijn de laatste jaren blijkbaar goedkoper en beter geworden. De initiatiefnemer van het DNA-geschiedenisproject is een hoogleraar Niet-Westerse Geschiedenis Alex van Stipriaan Luïscius. Een zekere Stacey Esajas liet haar DNA analyseren en ontdekte dat een voorouder lid was van de Kotoko-stam uit Kameroen. Stambomen zoals die van Stacey houden zoals die van de meeste slaven op bij de Amerikaanse kust.  De Afrikaanse slaven kregen in de nieuwe wereld een nieuwe naam en de informatie over hun stam ging verloren. "Ik ben geen Kotoko, ik blijf Surinaamse" antwoordt Stacey op de vraag wat de kennis voor haar identiteit betekent. "Maar dat die mensen er nog zijn, dat doet goed." Een andere testpersoon vond blanke genen in het DNA, mogelijk van een slavenmeester die zijn slavin verkrachtte, luidt de hypothese. "Ik wil geen roots bij een verkrachter" zei de persoon om wie het ging. "Ik wil dat niet weten." Bwah, waarom zou je dat nu niet willen weten? Misschien was het wel een hele bekende verkrachter, zoals onze Leopold II!  Wie weet zit er nog een deel van de erfenis aan vast... Of moet ik wachten op de koninklijke DNA-test vooraleer ik dit mag schrijven? De kroon mag niet ontbloot worden zeker?

---

Voor het volledige verslag zie: www.hetglazenlichaam.nl/Genen_BW.pdf. Een impressie van het festival, filmpjes (!) en verslagen op www.hetglazenlichaam.nl.

12:49 Gepost door Benedict Wydooghe in f_Futurologie | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

04-03-08

Even de mailbox kuisen

 

Gebruik jij je mailbox als een nieuwe agenda of als een to-do lijstje? Ik wel en er moet gekuist worden. Vandaar... Nieuwe game op www.demorgen.be/dm/nl/991/Multimedia/article/detail/17208... en interessante berichtjes dit weekend en vandaag: www.demorgen.be/dm/nl/991/Multimedia/article/detail/19241... en www.demorgen.be/dm/nl/991/Multimedia/article/detail/18826.... De reportage over de zelfmoordgolf in Bridgend op www.netwerk.tv/search.php?q=bridgend. Met dank aan Stefaan! Fijn was de reportage over SL, bedankt Filip voor de attendering. Hoe ingrijpend kan het zijn... http://www.youtube.com/watch?v=N8pSyrSJlxE. En de aankondiging van de studiedag zien we op http://www.vvbad.be/node/3630, op de website van de 'vlaamse vereniging bibliotheek, archief en documentatiewezen'... (een bijzonder spannende club moet dat zijn, aldus Stef). Op VPRO - Tegenlicht genoten we van een interessante docu over wargames...
http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/3936...
En, Photoshop gaat de concurrentie aan met Flickr (Yahoo!) en Picasa (Google). Adobe zette zijn gratis online Photoshopversie met twee gigabyte opslagcapaciteit op https://www.photoshop.com/express/landing.html. Op www.kennisvragen.nl test je je kennis over 25 categorieën vragen voor én door gebruikers. Bij elke vragenlijst zie je de gemiddelde score.

13:46 Gepost door Benedict Wydooghe in a_Algemeen/E-cultuur | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |