10-07-08

De beleidsnota Digitaal Vlaanderen est arrivée

Vorige week woensdag keurde het Vlaams Parlement de beleidsnota Digitaal Vlaanderen (www.vsng.be/images//digitaal%20vlaanderen.pdf) goed. Die spoort de Vlaamse regering aan om de digitalisering aan te zwengelen en werd maar liefst twee jaar lang voorbereid. De analyse is correct, maar is bovendien al (te) vaak geschreven. Vlaanderen huppelt achterop op het e-vlak. Op de website van het Vlaams Steunpunt Nieuwe Geletterdheid (www.vsng.be) is men superbondig over de nota. Dit lijkt me onbegrijpbaar. Waarom, dit zou voor zo'n steunpunt toch tot gejuich moeten leiden? Of is de vakantie daar al begonnen? De site verwijst wel naar een kritische column in DS. Dominique Deckmyn, de hoofdredacteur van IT-Professional. Deckmyn schreef zijn bijdrage bijna een week na het verschijnen van de nota, wat toch wat zegt over de actualiteitswaarde ervan. Het artikel begint licht ironisch: "Net wat we nodig hadden: een beleidsnota over digitaal Vlaanderen." Maar de ironie verandert snel in sarcasme: "Een puntenplan vol ideeën en ideetjes waarover twee jaar werd vergaderd. En waar dus geen enkele lijn in zit, behalve dat de meeste plannen weinig kans maken om gerealiseerd te worden."  Voor Deckmyn zijn meeste aanbevelingen vaag, algemeen, al beslist, of nooit uitgevoerd. "Maar goed," stelt Deckmyn "Vlaanderen heeft tenminste een plan. Wallonië kent daarentegen een golf van technopessimisme." Het volledige artikel lees je op http://m.standaard.be/artikel.xhtml?contentID=27074.

07:22 Gepost door Benedict Wydooghe in p_Politiek & Beleid | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Wat ik een beetje mis in de reeks van aanbevelingen is de rol die de Vlaamse ondernemingen die wel 'mee' zijn kunnen spelen. Er wordt van de ondernemers geen enkele 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' verwacht. (Ik gebruik dit soort termen niet licht, ik geloof niet in maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar tracht gewoon het lingo te imiteren.)

Wat me dan weer stoort in de analyse van die Deckmyn is dat het haast verplicht geworden is om bij elk debat minstens 1 keer met modder naar de Walen te gooien. Argwaan en cynisme tegenover eHealth, eID en eVoting is geen Luddisme, maar een oprechte bezorgdheid, die meestal van mensen komt die zeer technology-minded zijn. Het zijn vaak de specialisten die weten hoe gemakkelijk het is om te knoeien met dingen als elektronische stemcomputers, en die beseffen welke gevolgen een verplichte eID heeft voor de privacy.

Gepost door: Peter | 10-07-08

Even uitrusten van het gamen? Batterijen opladen voor weer een nieuwe game. Lees het berichtje van 10/07 op mijn blogje. Je hebt toch nog tijd voor een gezellig terrasje? Misschien is het wel goed voor een rustgevende ballonvaart over het Hageland. Streekpicknick inbegrepen. En oh ja, een gameconsole mag best mee de lucht in.

Gepost door: Lieven | 15-07-08

De commentaren zijn gesloten.