10-07-08

De beleidsnota Digitaal Vlaanderen est arrivée

Vorige week woensdag keurde het Vlaams Parlement de beleidsnota Digitaal Vlaanderen (www.vsng.be/images//digitaal%20vlaanderen.pdf) goed. Die spoort de Vlaamse regering aan om de digitalisering aan te zwengelen en werd maar liefst twee jaar lang voorbereid. De analyse is correct, maar is bovendien al (te) vaak geschreven. Vlaanderen huppelt achterop op het e-vlak. Op de website van het Vlaams Steunpunt Nieuwe Geletterdheid (www.vsng.be) is men superbondig over de nota. Dit lijkt me onbegrijpbaar. Waarom, dit zou voor zo'n steunpunt toch tot gejuich moeten leiden? Of is de vakantie daar al begonnen? De site verwijst wel naar een kritische column in DS. Dominique Deckmyn, de hoofdredacteur van IT-Professional. Deckmyn schreef zijn bijdrage bijna een week na het verschijnen van de nota, wat toch wat zegt over de actualiteitswaarde ervan. Het artikel begint licht ironisch: "Net wat we nodig hadden: een beleidsnota over digitaal Vlaanderen." Maar de ironie verandert snel in sarcasme: "Een puntenplan vol ideeën en ideetjes waarover twee jaar werd vergaderd. En waar dus geen enkele lijn in zit, behalve dat de meeste plannen weinig kans maken om gerealiseerd te worden."  Voor Deckmyn zijn meeste aanbevelingen vaag, algemeen, al beslist, of nooit uitgevoerd. "Maar goed," stelt Deckmyn "Vlaanderen heeft tenminste een plan. Wallonië kent daarentegen een golf van technopessimisme." Het volledige artikel lees je op http://m.standaard.be/artikel.xhtml?contentID=27074.

07:22 Gepost door Benedict Wydooghe in p_Politiek & Beleid | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

03-07-08

Breedbandverbeelding

'Groen licht voor e-cultuur!' Dat is dé boodschap na het onderzoek "Breedband en Verbeelding." Achter deze schitterende onderzoekstitel schuilt sedert kort een rapport dat inzicht biedt in breedbandtoepassingen en de behoeften in de culturele sector. Het onderzoek informeerde bij erfgoedorganisaties en musea, het sociaal-cultureel werk, bij bibliotheken en letteren, de cultuurcentra, bij de audiovisuele, beeldende, de amateur-, de muziek- en podiumkunsten. Met 'Groen licht' suggereren de onderzoekers dat de cultuursector nood heeft aan een overheidssignaal dat benadrukt dat breedband in cultuur een prioriteit wordt. Het ‘breedband-en-cultuur-verhaal’ voltrekt zich nu teveel met verschillende snelheden, dat was al duidelijk op de studiedag aan de VUB, eerder dit jaar. Enkele supergrote culturele actoren nemen momenteel het voortouw om met breedband te experimenteren in hun cultuurontsluiting en hun publiekswerking. Daarnaast is er een klein segment dat de ontwikkelingen op de voet volgt. Maar al bij al wacht het brede cultuurveld af. Om aan de euvels tegemoet te komen formuleren de onderzoekers diverse beleidsopties, die we graag horen. Ik parafraseer er twee. 1. Onderzoek decreten en fondsen en schep duidelijkheid over breedbandtoepassingsmogelijkheden. 2. Creëer een programma Culturele Breedbandpioniers dat initiatiefnemers linkt aan een expertisecentrum.

---

Download het rapport op http://www.cjsm.vlaanderen.be/e-cultuur/downloads/breedba.... Info op www.cjsm.vlaanderen.be. De referentie maken koste me toch wat tijd. Wie kan hier aan uit, behalve recensenten en makers? NULENS G. (Ed.). Breedband en Verbeelding. Een onderzoek naar toepassingen, behoeften en modellen voor breedband en cultuur.  Departement Vlaamse Gemeenschap CJSM, IBBT-SMIT, IBBT-MICT & TNO-ICT, Brussel, Gent & Delft, 2007.  

 

20:12 Gepost door Benedict Wydooghe in p_Politiek & Beleid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |