24-08-08

E-Xpertisecentrum E-Cultuur & Nieuwe Geletterheid

Vorige week kreeg ik groen licht om een E-Xpertisecentrum E-Cultuur & Nieuwe Geletterheid te lanceren. Spek naar mijn bek, absoluut. De foldertekst is alvast veel belovend. Het studiecentrum interesseert zich voor de wijze waarop zogenaamde onzichtbare, informatie en communicatietechnologieën veranderingen realiseren in ons leren, denken, werken, in onze vrije tijd enzovoort.  Het centrum verzamelt en verspreidt daartoe multidisciplinaire kennis rond het fenomeen. De e-veranderingen vertonen veel parallellen met de uitvinding van de boekdrukkunst.  Die was van betekenis voor de kennisverspreiding én -ontwikkeling.  Het is duidelijk dat deze paradigmawissel zich laat voelen op sociaal-economisch, politiek-institutioneel en mentaal-cultureel vlak.  Minder duidelijk is hoe deze verandering zich zal voltrekken en welke de consequenties zullen zijn. In die context was er in Vlaanderen al langer een nood aan een dergelijk Expertisecentrum. Het centrum wordt gehuisvest in het Katho-departement Ipsoc (Kortrijk). De term E-cultuur verwijst naar wat zich afspeelt in de nieuwe netwerkruimte en het begrip nieuwe geletterdheid beklemtoont de vaardigheden die nodig zijn om het veranderende kennisdistributiesysteem te begrijpen en te gebruiken. Thema's waar dit expertisecentrum rond werkt zijn media-educatie en informatievaardigheden, sociale vaardigheden in cyberspace, virtuele sociale netwerken, de implementatie van technologie in het onderwijs en het sociaal agogisch werk, gaming, digitale kloven en E-Mancipatie, E-Hulpverlening, E-Ducatie, E-conomie, E-Rfgoed, E-Bibliotheken, E-Government, E-Crime...

Zo, de kop is eraf.

12:34 Gepost door Benedict Wydooghe in a_Algemeen/E-cultuur | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

bene,

ik schrijf me bij deze in voor de plechtige openingsreceptie; ik veronderstel dat hier wel nog zal verschijnen waar en wanneer we daarvoor moeten zijn...? En nee, second life is niet goed genoeg!

Gepost door: stefaan | 26-08-08

t's eerste keer dat ik uw blog bezoek, maar er zit veel intersants over kortrijk ivm kuns waarover ik eigenlijk nooit hoor!

maar kunt u mss meer info plaatsen ? tzou handig zijn

Gepost door: Hala | 30-08-08

Nog es dikke proficiat en veel succes!!! ik ga akkoord met stefaan wat betreft de openingsreceptie ;-) grts

Gepost door: sandra | 01-09-08

De commentaren zijn gesloten.