01-10-08

Ietsiepietsie Netikette

Ik ben geen moraalridder noch een gedragsregelaar. Van nature kan ik met mensen overweg, al zullen enkele hardvochtige studenten dat tegenspreken. Maar nu en dan vlot het niet tussen een enkeling en mij. Leerstijlbotsingen klinkt het in de pedagogische milieus, karakterbotsingen zeggen de Freudianen, klassenbotsingen beweren de Marxisten. Grootvaders gezonde verstand leerde me al vroeg dat er soorten mensen en soorten omgevingen zijn. Schoolomgevingen spreken van ijverige studenten, strevers en broekvegers, betweters en kletsmajoors.  Freudianen spreken van optimisten of pessimisten, open, gesloten, normale en gestoorde persoonlijkheden… Marxisten spreken van kapitalisten, proletariërs en burgerlijke ideologen.  Met al die karakters is het prettig toeven op de virtuele campus, een kleurrijke boel…  tot die enkeling opduikt waar ik niet mee om kan. Alle pedagogen, Freudianen en Marxisten ten spijt, ik bedacht er een woordje voor:  de cyberetter.

Omdat etters zich vaak niet bewust zijn van hun gedragseffect, geef ik een bloemlezing elementaire sociale vaardigheden op internet.  We beginnen bij het begin. 1. Spreek zacht. ROEP NIET! Roepen doe je door hoofdletters te gebruiken, of erger, je lettertype te vergroten en uitroeptekens te gebruiken.  Doe het niet, tenzij het nodig is. Dat lees aangenamer. 2. Smileys zijn tutoyerend. Gebruik ze zeker onder elkaar. Naar docenten toe? Misschien beter het initiatief van de docent afwachten. Dan kan jij ze ook gebruiken. 3. Gebruik je mailadres van de hogeschool of een ‘neutraal’ adres. Docenten raken erg ontregeld bij een mailtje van sexygirl101@hotmail.com of porre7@gmail.com. Facebook is evenmin geschikt voor je formele mailverkeer. 4. Zeg in een mail niet: “Beste docent, je cursus is een janboel, ik vind er niets terug, ik heb bovendien geen tijd om te zoeken waar alles staat. Mijn tijd is kostbaar.”  Hou de toon iets neutraler, al ben je geïrriteerd. Als de docent geïrriteerd raakt is de kous af. “Beste mevrouw, ik las x, y en z. Kunt u me verder helpen met…” klinkt al een stuk beter. Toon dat je werkte in de cursus voor je mailt. 5. Probeer bij het mailen, chatten of discussiëren niet altijd het laatste woord te hebben door elk antwoord van een shitload tegenargumenten te  voorzien. Dat is kinderachtig en dit is het hoger onderwijs. 6. Vermijd  slordige zinnen, zinnen die je afrondt met twee puntjes, zinnen met veel fouten of zinnen met in het midden een enter.. Het toont dat je nauwelijks nadacht over wat je schreef. 7. Discussies kunnen officieel en officieus. Als een docent je de opdracht geeft om over een cursusdeel in discussie te gaan, doe je dat in de virtuele school: op Toledo. Je doet dit niet op de speelplaats Facebook. Officieus kan het wel, uiteraard.  8. Zoek een sociaal evenwicht. Toon jezelf aan de ander als die dat bij jou doet. Een foto, een avatar, een vriendenlijstje, je favoriete muziek op facebook, er is niets mis mee. Het valt te vergelijken met een ontmoeting op café. Wees echter niet te opdringerig.  Het is niet omdat je elkaar ontmoet op café, dat je bij die persoon thuis binnenloopt.  Wees dus zuinig met je vraag naar echte adressen en telefoonnummers.  Zo.

Voor nieuwelingen in cyberspace, klinkt het bovenstaande misschien vreemd in de oren. Zonder dat je het weet kan je een bron van ergernis zijn, maar voor alle duidelijkheid, in 95% van de gevallen is dat niet zo.  Acht tips om het virtuele etterschap af te leren. Wie kent er nog? Of voorbeelden van hoe je het niet doet, altijd leuk om te zien… Alweer benieuwd. Tenslotte dit: wie zich aangesproken voelt of zichzelf herkent in het bovenstaande, het is misschien beter NIET te reageren. 

---

De derde ICT-les ging over de bronnen van het Sociaal Agogisch Werk, het stellen van de juiste zoekvragen, het kiezen van een geschikte zoeker en een bibliotheekintroductie. Tussenin keken we naar de VPRO-Tegenlichtreportage 'Internet en ik' die het heeft over hoe kinderen en pubers hun identiteit ontwikkelen in een digitale wereld. Studenten die afwezig tekenden kunnen ze altijd bekijken in de streaming. Voor het overzicht van de zoekers die aan bod kwamen, zie www.symbaloo.com/public/51/sadan.

 

 

 

 

 

18:09 Gepost door Benedict Wydooghe in n_Netikette | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

It's all right letting yourself go, as long as you can get yourself back.

Gepost door: Mick Jagger | 05-10-08

De commentaren zijn gesloten.