14-10-08

Citeren & refereren? Nieuwe stijl!

De toepassing “bronnen beheren” in Microsoft Office Word 2007 doet sommigen de wenkbrauwen fronsen, anderen, waaronder ikzelf raakten lichtelijk eufoor (1). Wat zijn de gevolgen van het nieuwe systeem en hoe gebruik je deze toepassing? (2)  Deze twee vragen zijn aan de orde.

CONSEQUENTIES

1.  Voet- of eindnoten verliezen hun functie als literatuurverwijzer.  Voet- en eindnoten worden enkel gebruikt als zelfstandige noot.[1] 

2.  Literatuurverwijzingen plaatst Word nu tussen haakjes.  Alle stijlen zijn mogelijk. Wie APA kiest, ziet in de tekst de auteur en het jaartal tussen haakjes zoals (Wydooghe, 2008, oktober 14) en de automatische bibliografie verschijnt alfabetisch.  Wie ISO kiest, ziet een cijfer tussen haakjes, zoals hier (3 pp. 17, 18 & 19). Het cijfer verwijst naar de bibliografie, die niet alfabetisch maar tekstchronologisch gesorteerd is.

3.  Wie wil dat auteurs in KAPITALEN verschijnen, moet die zo in de database ingeven. Voor de rest plaatst Word automatisch cursief, plaatst Word komma’s, punten en dubbele punten op de juiste plaats. 

4.  Als je de functie gebruikt kan je je document niet meer opslaan in een vorige Word-versie (doc.).  Dit kan voor een deel van je lezerspubliek problemen opleveren.  Opslaan als pdf-document kan een uitweg betekenen natuurlijk, maar bewerken wordt dan onmogelijk.

CONCREET

1.  Een bronvermelding toevoegen: Plaats je cursor waar je de bronvermelding wil. Klik op het tabblad Verwijzingen en kies Nieuwe Bron toevoegen. Vul de gegevens die nodig zijn in.

2.  Een bibliografie maken: Word maakt automatisch een bibliografie. Telkens je een nieuwe bron maakt, wordt die opgeslagen. Klik waar je een bibliografie wil plaatsen. Klik op de tab verwijzingen en op Bibliografie invoegen.

3.  Bronnen beheren: Je bronnenlijst kan lang worden en het is handig om bronnen uit een ander document te zoeken met Bronnen beheren. In een nieuw document zonder bronvermeldingen, vind je de bronnen in de Hoofdlijst. In een document met bronvermeldingen, steken die in de Huidige lijst. Als je een bestaande / aangemaakte bron zoekt, gebruik je de sorteervakken of het vak Zoeken.

4.  Als je een nieuwe bron hebt ingevoegd, tussen twee andere bronnen in, zal je nummering niet meer kloppen.  Corrigeer dit door met je cursor over de numerieke verwijzing te strijken, klik op het pijltje en kies ‘bijwerken’.

5. Bij het invulveld auteur kies je bewerken om het onderscheid te maken voor en achternaam, want Word ziet dat onderscheid niet.

6.  De paginanummers verschijnen niet automatisch bij je bronvermelding in de tekst. Strijk met je cursor over de verwijzing, klik op het pijltje en kies bronvermelding bewerken en voer de pagina’s manueel in.

7. Let op bij het veranderen van de ene stijl naar de andere: spatiëringen kunnen onhandig overkomen.

BIBLIOGRAFIE (Combinatie APA & ISO)

Deze bibliografie heeft Word voor mij gemaakt. Makkelijk zat, niet?

1. WYDOOGHE, B. (2008, oktober 9). Eindelijk! De referentiediscussie is een anachronisme. Opgehaald van Game Over: http://gameovergames.skynetblogs.be.

2. WYDOOGHE, B. (2008, oktober 14). Refereren Nieuwestijl. Opgehaald van SlideShare: http://www.slideshare.net/benedictwydooghe/refereren-nieu....

3. WYDOOGHE, B. (2005). Sadan-informatiesysteem. Sociaal Agogische Digitale en Analoge Naslag. Antwerpen: Garant.

---

[1] Een zelfstandige noot gebruik je om extra uitleg te geven, over een moeilijk woordje bijvoorbeeld, niet om te verwijzen naar je bronnenmateriaal.

 

15:32 Gepost door Benedict Wydooghe in i_ICT | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Bedankt, dat komt al van pas voor actualiteit & veiligheid.

Gepost door: Maarten | 20-10-08

Mag ik iets teovoegen over auteursrechten ? Internet is nl. steeds meer een bron. Niet aangeven dat anderen je materiaal bvb. uit deze blog, mogen gebruiken, geeft eigenlijk aan dat we toestemming aan jou moeten vragen als we dingen willen overnemen/(her)gebruiken. Creative Commons is een goede 'regelaar' hiervoor. Tenzij het delen van kennis ongewenst is en je elke "copier" zult vervolgen... (zie ook blogpost op de weglog)

Gepost door: veerlet | 20-10-08

ai, geen mogelijkheid hier om bericht te corrigeren, sorry voor tikfouten en foute link

Gepost door: veerlet | 20-10-08

Als ik het goed begrepen heb dus geen verwijzende noten meer, maar rechtstreeks in de tekst. Haalt dat de leesbaarheid niet naar beneden?

Gepost door: jennifer | 21-10-08

Ja, Jennifer. Voor mij is dat het enige wat storend is. Maar dit ene nadeel lijkt me niet op te wegen tegen de voordelen.

Gepost door: Benedict Wydooghe | 21-10-08

opzich is dit niet slecht maar ik heb mijn bedenkingen bij de gebruiksvriendelijkheid. Heb het zelf al een paar keer gebruikt maar telkens vind ik het beter om dit manueel te doen.
Is het trouwens niet zo dat dit niet geheel volgens de BIN-normen is? want ik dacht dat de naam van het tijdschrift toch voorafgegaan werd met een "in:" of sla ik de bal hier helemaal mis?

Gepost door: Matthias | 13-12-08

Mocht je natuurlijk wel de voetnoot willen gebruiken maak die eerst aan en dan de bron invoegen

Gepost door: Maarten R | 27-02-10

De commentaren zijn gesloten.