07-11-08

Cultuurparticipatie en een broodje vissalade

Dag Dominique,

Ze smaakten die broodjes. Gisteren op de middag was ik in het Vlaams Parlement bij de voorstelling van de nieuwe viWTA-publicatie. VUB-onderzoeker Gert Nulens (IBBT/SMIT) schreef een dossier dat in je methodiekles SCW thuishoort: ‘ICT als instrument voor cultuurparticipatie.’ Het lijvige document neemt een aanloop die het kaderverhaal schetst voor niet ingewijden. Het document bestaat voorlopig enkel op papier, maar dat zal niet lang duren, hou http://www.viwta.be/content/nl/doc_Dossiers.cfm in het oog.

Om je studenten en jezelf niet op jullie honger te laten, pikte ik een overdreven stapel dossiers uit de doos en dropte die op je bureau. Na de presentatie debatteerden vier bekenden over evenveel stellingen: Jeroen Walterus (FARO), Dries Moreels (VTI), Jan Braekman (VOCB) en Debbie Esmans (departement Cultuur).  De stellingen zijn interessant om in de les mee te nemen.  Bij de eerste discussie ging mijn aandacht zo hard naar het broodje vissalade, dat ik de stelling vergat te noteren. De andere schreef ik wel op.

1.       “Recente evoluties nopen culturele instellingen om hun rol te herdenken en te herdefiniëren.”

2.       “De digitale kloof zal de cultuurparticipatiekloof versterken.”

3.       “Een hybride cultuuraanbod en cultuurbelevingen vereisen een hybride cultuurbeleid.” 

Zet daar je tanden maar in, vooral de tweede stelling is even slikken natuurlijk. Dat broodje vissalade had er alvast geen lap aan. Achteraf praatte ik met Jeroen Walterus en wat blijkt? Ook FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed interesseert zich voor games. Op 5 december organiseren zij “Gezocht: serieuze spelletjes!? Een conferentie over games en erfgoed.” Maar eerst is er hun week van de smaak. Ook dat is cultuurparticipatie. Met of zonder vissla.

---

En in de brochure een reeks links die je doen watertanden:

www.e-cultuur.be/weblog, www.museuminzicht.be, www.archie-project.be, http://murmurtoronto.ca, www.mobigags.nl, www.cultuurzender.be, www.cultureelerfgoed.be, www.erfgoedlimburg.be, www.creativecommons.be www.muziekarchief.be.

10:39 Gepost door Benedict Wydooghe in c_ Cultuur/Kunst | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Welke games trekken dan jullie interesse? Gaat het om historisch gebaseerde games zoals de total war reeks?

Of voornamelijk strikt educatieve games?

Nog iets, met de nog verdergaande digitalisering, daarmee heb ik het vooral over digitale verkoop & uitlening, zullen de providers nu eindelijk eens hun achterhaalde datalimieten moeten aanpassen (liever afschaffen).

Als een uitgever zijn games digitaal te koop aanbiedt (zoals bij Valve: hun steam systeem) vormt België toch wel een probleemmarkt.

Een game van 14 gig binnenhalen, met een limiet van ocharme 10 gig. Schiet lekker op!

Gepost door: Maarten | 09-11-08

Dag Maarten,
Wij zijn zowiezo in alle games geïnteresseerd. Of het nu educatief, historisch of puur ontspannend is, het maakt niet zoveel uit. Ons onderzoek spitst zich vooral toe op wat de digitalisering met zich meebrengt... Dat België een probleemmarkt is in deze, kan inderdaad niet genoeg beklemtoond worden.
Groet,
bw

Gepost door: Benedict Wydooghe | 12-01-09

De commentaren zijn gesloten.