07-09-10

23 dingen...

Vandaag start een internetvorming voor Logo-medewerkers. Web 2.0 - het sociale en interactieve internet is stilaan gemeengoed. De toepassingen kunnen een meerwaarde bieden aan de communicatiemiddelen en -strategieën van de Logo’s. 23 Dingen is een online en offline cursus, waarmee de medewerkers vrij zelfstandig courante 2.0 toepassingen gebruiken. Aan de hand van 23 oefeningen maak je kennis met Twitter, Netvibes, Delicious, Foto-, Video- en Audiosites, je leert bloggen en een wiki maken, kortom webtoepassingen die je mogelijks bij gezondheidspromotie kan inzetten.

Het oorspronkelijke “23 Things” komt uit de bibliotheeksector in de VS en werd in Vlaanderen en vooral in Nederland gretig overgenomen en voor verschillende sectoren vertaald, herdacht en herwerkt. Wie op eigen houtje op verkenning wil kan dit via: http://www.23dingen.be, http://23dingenvoormusea.nl, http://23dingenvoorarchieven.nl, http://23politiedingen.nl. Het concept heeft een Creative Commons licentie, wat wil zeggen dat iedereen kan het gebruiken mits vermelding.

Wie meer begeleiding en ondersteuning nodig heeft, zakt twee lessen af naar Kortrijk. In de eerste les krijg je de basiskennis over het concept, de werkwijze. Daarna ga je met een reeks opdrachten naar huis. Wekelijks verken je enkele instrumenten. Je rapporteert en krijgt online feedback. Op de tussentijdse bijeenkomst is er tijd voor reflectie en bijsturing. Het programma en de on-line ondersteuning lopen verder tot 6 december. Een online evaluatie en feedback moment sluit het geheel af.

Het cursusmateriaal voor de eerste samenkomst bestaat uit

- een algemene inleidende lezing met de titel Flaneren in cyberspace, Zoeken naar digitale gezondheidspromotie en ziektepreventie. Bekijk de presentatie hier.

- een digitale cursus op http://sadan.wikidot.com. Het betreft hier een cursus e-cultuur die ook oog heeft voor ICT en bronnenonderzoek zoals dat aan het eerste jaar sociaal agogisch werk gedoceerd wordt.

- een digitale bibliografie op http://www.delicious.com/benedictwydooghe. De bibliografie bevat verwijzingen en syntheses van internetteksten. Ze is op verschillende wijzen te organiseren.

- videomateriaal De cursisten kijken op https://www.impulscentrum.benaar de drie afleveringen van The virtual revolution 1 : The great levelling Canvas 13/04/2010, The virtual revolution 2 : Enemy of the state Canvas 20/04/2010 en The virtual revolution 3 : The cost of free Canvas 27/04/2010 en de reportage onder de titel Wikis waarheid van VPRO Tegenlicht.

Op eigen houtje verkennen de cursisten 23 ‘dingen’ die ze mogelijks in hun praktijk kunnen inzetten. Het gaat om de volgende toepassingen:

0. Lijstjes bijhouden? Probeer het eens met dit instrumentje: http://www.apestaartjaren.be/mediapedia/online-lijstjes-b....

1. Sociale netwerken: www.linkedin.com & www.facebook.com.

2. Zorg voor plaatjes: www.picassa.com, www.slideshare.com en www.youtube.com.

3. Blogs: www.gameovergames.skynetblogs.been http://www.benedictwydooghes.blogspot.com en talloze andere…

4. Hou overzicht over al die blogs: www.netvibes.com

5. On-line favorieten: www.symbaloo.com en zijn varianten bekijk je op http://sadan.wikidot.com/3-web-2-0n

6. Maak je eigen tekenfilm: http://www.xtranormal.com.

7. Presenteer eens in pdf (handleiding: http://www.apestaartjaren.be/mediapedia/meer-doen-met-pdf), met www.wordle.net ofwww.mindmapper.com.

8. Geografisch: http://earth.google.com/intl/nl, http://maps.google.be, http://www.routenet.be en sinds kort: http://www.batchgeo.com/nl. Als je in Google een adres of postcode intikt en vervolgens op Maps klikt, dan wordt die locatie meteen op een kaart ‘geplot’. Met BatchGeo doe je dat voor veel plaatsen tegelijk. Zo breng je alle adressen uit een Excel-file in kaart of creëer je in een paar muisklikken je eigen Google Map die je deelt.

9. De google earth van het menselijk lichaam: http://www.visiblebody.com

10. Organiseer zelf je info en werk samen op internet: http://www.wikidot.com, www.wikipedia.com en www.wikileaks.com

11. De cb van het internet: www.twitter.com

12. Ben je aanwezig in www.bibliotheek.be en http://webwijzer.bibliotheek.be

13. Games mogen zeker niet ontbreken: http://www.spelletjesoverzicht.nl/spelletjes/geneeskunde.

14. Muziek: http://blip.fm, maar ook http://www.listentoyoutube.com is razend interessant. Je maakt van een videoclip een mp3 bestand.

15. Toon waar je bent: http://foursquare.com, lees er over op: http://www.6minutes.be/NL/Artikel.aspx?ArtikelID=19838&RubriekID=3&UserID=20&ab=181489

16. Licht futuristish is Goggles: voor een demo zie: http://www.youtube.com/watch?v=Hhgfz0zPmH4, vergelijkbaar is http://www.gazopa.com, maar dan voor het niet mobiele internet

17. Een geestigheidje: http://howbigreally.com of misschien bruikbaarder is http://learn.genetics.utah.edu/content/begin/cell/scale. De site kon evengoed onder tegengestelde titel als de vorige url: howsmallreally, of  zo.

18. Orden je online info: www.delicious.com.

19. Zorg dat je aanwezig bent: http://www.desocialekaart.be  

20. Nieuws: http://www.mediargus.be/vowb en http://www.nieuwsbronnen.com

21. Uitwisselen van grote bestanden? http://www.dropbox.com en https://www.airdropper.com

22. Hoe diverse media naar elkaar toegroeien: http://ineuropa.nl en http://beagle.vpro.nl

23. Geef karakter aan je presentaties met http://prezi.com

En voor wie er niet genoeg van krijgt:

24. Ingrediënten.nl, is een kooksite die gerechten voorstelt op basis van wat je in huis hebt. De database omvat combinaties van ‘compatibele’ ingrediënten. Alle ingrediënten worden geïllustreerd en vergezeld van uitleg, een Wikipedia-link en voedings- en energiewaarden. Je ziet hoeveel gerechten je kan maken met het geselecteerde ingrediënt en welke producten lekker combineren.

25. Online monteren van filmmateriaal:http://jaycut.com/

26. http://www.bounceapp.com/ gebruik je om feedback te geven op beeldmateriaal waarbij mail niet efficiënt is. Via een screenshot, een kader en een tekstballonne geef je commentaar. Na het saven krijg je een URL waar anderen opnieuw op kunnen reageren.

Docent: Benedict Wydooghe, KATHO-IPSOC, IPSOC Bijscholing

Data: 7 september en 28 oktober 2010
 (13.30 -17.30 uur)

Plaats: IPSOC, Kortrijk

09:56 Gepost door Benedict Wydooghe in v_Vorming | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voer sleutelwoorden in |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.