15-09-08

WEB 2.0 OP ZIJN RETOUR?

We zullen het maar schrijven, voor je er zelf over begint. Collaboratieve technologieën op Web 2.0 zijn een hype. Dit wil zeggen dat een aantal “sociale vaardigheden” overeind zullen blijven en dat andere met stille trom ten grave worden gedragen. "Hanging out op Web 2.0 sites zoals Facebook en MySpace is uit. Maar samenwerken rond een doel is dan weer in” vonden we in het jongste internetblad NeTTies.  Zijn wij nu voor of achter op onze tijd?  Ik zou het niet weten: samenwerken doen we als geen ander, straks, maar facebook helpt ons daar ontzettend goed bij... http://www.pcworld.com/article/150863/article.html?tk=nl_....

Het is een discussievraag voor m'n OHO-studenten.  Laten jullie hieronder maar een reactie na.

23:28 Gepost door Benedict Wydooghe in f_Futurologie | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

06-03-08

Een koninklijke stamboom?

Stefaan, Filip, we hebben iets gemist.  Dju.  Het festival ‘Het glazen lichaam’ van het Rotterdamse Rathenau instituut is ondertussen een maand oud.  Ik zie het nu pas.  Inzicht in de mogelijkheden en de grenzen van de informatietechnologie, dat was het thema dat zeer breed uitgespit werd.  Hoe fantastisch of gevaarlijk zijn al deze ontwikkelingen?

Dat anonimiteit stilaan een begrip van de vorige eeuw wordt, dat wisten we al. Nieuw daarentegen was de webcam die je avatar van gezichtsmimiek en emoties voorziet. Straf. Dat brengt de non-verbale communicatie in de virtuele wereld een stap dichterbij. Daarnaast was er een sessie over de 'Geschiedenis in de Genen' en de mogelijkheid om je oer-oorsprong te achterhalen via je genetisch profiel. Het verslag draagt de titel ‘Spitten in je lichaam.’  Graven in je eigen DNA is een mooi alternatief voor vastgelopen genealogen.  Ik moet het beslist eens proberen. Die technieken zijn de laatste jaren blijkbaar goedkoper en beter geworden. De initiatiefnemer van het DNA-geschiedenisproject is een hoogleraar Niet-Westerse Geschiedenis Alex van Stipriaan Luïscius. Een zekere Stacey Esajas liet haar DNA analyseren en ontdekte dat een voorouder lid was van de Kotoko-stam uit Kameroen. Stambomen zoals die van Stacey houden zoals die van de meeste slaven op bij de Amerikaanse kust.  De Afrikaanse slaven kregen in de nieuwe wereld een nieuwe naam en de informatie over hun stam ging verloren. "Ik ben geen Kotoko, ik blijf Surinaamse" antwoordt Stacey op de vraag wat de kennis voor haar identiteit betekent. "Maar dat die mensen er nog zijn, dat doet goed." Een andere testpersoon vond blanke genen in het DNA, mogelijk van een slavenmeester die zijn slavin verkrachtte, luidt de hypothese. "Ik wil geen roots bij een verkrachter" zei de persoon om wie het ging. "Ik wil dat niet weten." Bwah, waarom zou je dat nu niet willen weten? Misschien was het wel een hele bekende verkrachter, zoals onze Leopold II!  Wie weet zit er nog een deel van de erfenis aan vast... Of moet ik wachten op de koninklijke DNA-test vooraleer ik dit mag schrijven? De kroon mag niet ontbloot worden zeker?

---

Voor het volledige verslag zie: www.hetglazenlichaam.nl/Genen_BW.pdf. Een impressie van het festival, filmpjes (!) en verslagen op www.hetglazenlichaam.nl.

12:49 Gepost door Benedict Wydooghe in f_Futurologie | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

14-12-07

De Homo Cyborgiensis

Jeremy Bentham geloofde dat er een tijd zou komen waarin de mens quasi onsterfelijk zou zijn. Daarom liet hij zich na zijn dood in 1832 ‘opzetten’ in een glazen kast. Toen ik dit tien jaar geleden vertelde in een geschiedeniscollege kon ik op een bulderlach rekenen. In die tijd zat Robocob van Paul Verhoeven vers in het geheugen als een futuristische film. Jaar na jaar lachen studenten minder om de anekdote. Tegenwoordig maken kunstarmen met bionische vingers en kunstbenen het menselijk lichaam krachtiger dan ooit gezien. De cyborg is voor sommigen angstig dichtbij en voor anderen gelukkig niet meer ver weg.  De technologie kruipt in de lichamen. Kunstheupen, hartkleppen en pacemakers veranderen onze biotoop in een technotoop. Recent kregen we te zien hoe een Koreaanse microrobot als een krab op zes poten door de bloedbaan loopt en verstopte slagaders vrijmaakt. Een stap verder gaat Kevin Warwik, een Brits professor. Ongeveer tien jaar geleden – als mijn studenten nog hardop aan het lachen zijn – laat hij een chip inplanten die in contact staat met de universiteitscomputer. Sindsdien gaan de campusdeuren voor Warwik automatisch open, het licht op zijn bureau gaat vanzelf aan en zijn pc begroet hem. Vijf jaar terug liet hij een chip inplanten die zijn zenuwstelsel met zijn pc verbindt. Warwick bestuurt zodoende een elektrische rolstoel en bedient een artificiële hand…  Als we de professor geloven, wordt de toegang tot het geheugen van een pc en de daarbij horende rekencapaciteit normaal. De geconnecteerde mens zal communiceren met hersenen overal ter wereld. Het doet denken aan Gibsons beroemde citaat waarin hij uitlegt wat Cyberspace is (uit 1984!). A consensual hallucination experienced daily by billions of legitimate operators, in every nation, by children being taught mathematical concepts...  A graphic representation of data abstracted from the banks of every computer in the human system. Unthinkable complexity. Lines of light ranged in the non space of the mind, clusters and constellations of data. Like city lights, receding....”  “What’s that?” Molly asked, as he flipped the channel selector.Misschien spreken we tegen die tijd van Cyborgspace? De niet geconnecteerde mens zal degraderen tot ‘lagere’ levensvorm. Tegenwoordig hebben al mijn studenten kleine apparaatjes op zak: mp3spelers, gsm’s, gpssystemen,…  Eén student drukte het zo uit ‘when you lose your mobile, you lose a part of your brain.’  Een studente van me die onlangs haar laptop gestolen zag worden, die is haar hele geheugen kwijt.  Vermits de toestellen almaar verkleinen, kan je ze als cyborg niet meer kwijtraken.  Ze worden een deel van je: ingeplant of geconnecteerd. Jij mag kiezen. Lang leve de Cyborg en de nanotechnologie: www.nanonu.be/NANONU/nanopublicaties.html en www.liberales.be/cgi-bin/showframe.pl?essay&viaene.

12:29 Gepost door Benedict Wydooghe in f_Futurologie | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |