20-04-09

Ronddolen in een spookstad

Je kon het al eerder lezen in De Morgen: Second Life is op sterven na dood. Toen ik vanmorgen even inlogde waren er 'slechts' 50.000 mensen online. Wereldwijd. Aan de poort van Humo park hangt een bordje 'gesloten wegens verhuis'. Het beeld is intussen typerend voor de geleidelijke ontvolking of volksverhuizing. SL lijkt bij momenten op een spookstad, getroffen door een mysterieuze mexicaanse plaag. Ook dat spreekt tot de fantasie... De studenten E-Cultuur verkennen vanavond de spookstad, zonder een maskertje voor de mond. We verzamelen om 20.00 uur in Amsterdam. Voorlopig is er geen afreisverbod. Om er te raken klik je gewoon in het zoekvenster “Amsterdam.” De eerste slurl die je te zien krijgt doorgaans de goeie. We wachten er even op elkaar en gaan dan van start.

De opdracht is eenvoudig. Verken een drietal verschillende en interessante omgevingen  en hou een ‘dagboekje’ of een Slogboek bij. In dit word-document noteer je waar je was en met wie je sprak. Spreek de avatars aan als een journalist of geef je uit voor een onderzoekende antropologiestudent aan. Vraag wat zij doen op SL, hoe oud ze zijn, hun ware geslacht, of ze op hun avatar lijken, hoe lang ze gemiddeld on-line zijn, voor welk doel ze het gebruiken, vraag welke locaties ze interessant of mooi vinden... En zo raak je op je volgende bestemming. Beperk je niet tot deze vragen, wees curieus. Dat kan in het Engels of als je Nederlandse / Belgische SL-sites zoekt, kan dat ook in het Nederlands. Maak een kopie van je chatgeschiedenis (cursor in chatvenster en ctrl-a klikken en dan kopie) en plak het in je SLogboek. Maak regelmatig een screenshot. De mooiste foto krijgt een eervolle nominatie op de blog. Een screenshot maken is eenvoudig. Druk de knoppen Ctrl en Print Screen gelijktijdig in. Druk daarna in je Word-document op 'plakken'. Je kan de foto groter of kleiner maken met de pijltjes.

Zo, we beginnen om 20.00 uur, ja, met een groepsfoto in Amsterdam. Lezers van deze blog en hun avatars zijn ook welkom. Wie weet stijgt het aantal gebruikers onverklaarbaar spectaculair? Om 22.00 komen we samen om af te sluiten, of om een tussenstand te presenteren voor wie er niet genoeg van krijgt. Morgen mag je langer slapen: de cursus start pas om 10.00 uur. Werk in de loop van de week je slogboekje af en stuur het me door. Ik ben curieus.

---

Lees alles over Second Life in De Morgen.

 

13:49 Gepost door Benedict Wydooghe in s_Second Life | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-01-08

Dag Stijn, probeer eens een Avatar...

Stijn Meuleman doceert al jaren psychologie bij ons op Ipsoc, het sociaal agogische departement van Katho. Afgelopen donderdag stonden we samen op de Sidbeurs in de Leuvense Brabanthal.  We deden ons best om studenten te enthousiasmeren voor een opleiding in Kortrijk, maar eerlijk gezegd, de interesse was niet bijzonder.  Stijn was populair, dat moet gezegd, ikzelf draaide vrijwel de hele dag met mijn vingers.  Eén enthousiaste abituriënt had het op mij gemunt: een Engelssprekende jongen. Gelukkig was Stijn in de nabijheid om zijn beste Engels boven halen en mij uit de puree te helpen. Nu, dit is een lange aanloop. Stijn is psycholoog en bekijkt het E-gebeuren vanuit een eigen, vaktechnische en originele hoek. Vooral de vraag ‘waarom zou een student  geïnteresseerd zijn in een leeromgeving als Second Life (of vergelijkbare toepassingen)’ bleef hangen.  ‘Wat is de meerwaarde van dergelijke omgeving?’ vroeg hij. Mijn standaardantwoord vertelt over het ontmoeten, het samen zitten in een aula en het samen les volgen… dingen die je anders vrij solitair beleeft. Wat ik vrij evident vond, was voor Stijn volkomen vreemd. Zo stelde hij terecht dat een discussieforum of een chatbox die functie eveneens hebben. Stijn zelf verzekerde me dat hij daar genoeg aan heeft bij het zoeken naar extra informatie. Hij vindt wat hij zoekt. Tja, ik eigenlijk ook… Maar intuïtief voel ik dat er iets niet klopt aan zijn redenering.  Op basis van rationele argumenten kan ik geen weerwerk bieden, maar de vraag blijft hangen.  Ik dacht er over na, niet wetende dat het antwoord in mijn schooltas stak. Ann Serlet, onze bibliothecaresse, gaf me bij de jaarwissel het tijdschrift www.informatie.nl mee.  Ik vond de tijd niet om het te lezen, tot ik die namiddag terugkeerde uit Leuven.  De decemberversie van 2007 is exclusief gewijd aan gamen. Twee uur treinen, in die tijd kan je een pak lezen en het antwoord op Stijns vraag verschijn vrij letterlijk voor me in een artikel van Sander Duivestein. In ‘Reëel virtueel, de opkomst van de Metaverse’ legt hij uit dat informatie verzamelen én sociale interactie dé twee redenen zijn waarom we internetten. Google ontpopte zich als dominante infoverzamelaar en het Web 2.0 als de wereld voor sociale interactie.  Toch is het moeilijk om in die 2D ruimte, waarin tekst de hoofdrol speelt, ervaringen op te doen zoals in een face-to-face situatie.  Met andere woorden, het gaat niet alleen om de proza op iemands lippen. De gelaatsuitdrukking, het non-verbale en de omgeving brengen betekenis in het gesprek. Onderzoek beweert dat lichaamstaal 65% van de info overdraagt, woorden slechts 35%. 

Wel Stijn, dat vind ik nu eens mooi gezegd.  Omgevingen zoals SL (er bestaan een resem varianten) ondersteunen dit.  Waar de chat en de discussiegroep zich oriënteren op tekst, voegen de 3D ruimtes iets toe, iets wat we niet kenden. Het artikel gaat verder met een reeks interessante vragen over het samenvoegen van de virtualiteit en realiteit tot een zekere Metaverse (het toekomstige internet, verbonden met het gewone leven).  De vragen zijn best interessant om vooruit te blikken… Wat gebeurt er als de reële en de virtuele wereld in elkaar schuiven? Als Google Earth zich koppelt aan andere informatiebronnen.  Als avatars beslissingen nemen voor hun alter ego?  Als een camera je real-time leven uitzendt? Als games de voorbode zijn van de sociale interactie in de toekomst? Als er geen onderscheid meer is tussen online en offline?

Uiteraard zijn dit vanuit de psychologie bijzondere vragen, waar ongetwijfeld onderzoek over bezig is.  Wat denk je Stijn, heb ik je overtuigd of zijn er tegenargumenten?

Wordt vervolgd.

23:09 Gepost door Benedict Wydooghe in s_Second Life | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

04-11-07

Een avatar voor Riet...

De cursus e-cultuur startte vorige week.  Een klein en fijn groepje studenten volgt op vier vrijdagen les over het e-fenomeen.  De eerste opdracht die de cursisten kregen, was het aanmaken van een avatar. Nu donderdag komen onze avatars samen om Second Life te verkennen, of algemener, Web.03 te scouten. Als we echter De Morgen van gisteren geloven, heeft SL snel afgedaan. SL is op zijn retour, dat was al langer aangekondigd. De hype zou niet in verhouding staan tot de publieksimpact en minder dan 1% van de SL'ers zou regelmatig met zijn of haar virtuele leven bezig zijn. Als SL inspeelt op mobiele computertoepassingen, kan het een tweede adem vinden... Enfin, De Morgen Magazine schetst een compleet ander beeld.  En mijn collega Riet had het gezien... op de mail schrijft ze De Morgen Magazine van dit weekend in je handen gehad? De avatars & personages gezien? Fijn om de mensen en hun virtueel personage op één  foto te zien staan. Gek en soms ook weer niet. Groetjes, Riet.  Ik stuurde Riet promt een beeltenis van mijn eigen Avatar, om minstens een wulpse screenshot terug te krijgen. Helaas was haar antwoord teleurstellend...  In plaats van een superbabe-avatar onder ogen te krijgen, schrijft Riet met alfabetletters... 'ik moet me nog verdiepen in mijn tweede leven... mijn avatar is in de 'ik-zou-dat-wel-eens-willen-hebben-fase'.  Stel je voor, de virtuele wereld binnen een paar jaar.  Een westerling zonder avatar zal als een puber zijn zonder gsm, een uitstervende diersoort. We zullen er voorlopig nog geen zwakke moppen over maken. Het eerste wat we morgenvroeg doen, is een avatar maken, speciaal voor Riet en uiteraard voor educatieve doeleinden.  Voorlopig zwijgen we over het voorval en dekken we dit toe met de mantel der liefde.   ;- *grijns* - het is nog geen schande Riet...

23:19 Gepost door Benedict Wydooghe in s_Second Life | Permalink | Commentaren (2) | Tags: avatar |  Facebook |

13-07-07

You only live twice

Zondag 15 juli 2007 schenkt Panorama (Canvas, 20.00 u., na nieuws) aandacht aan Second Life.  In Belgenland is de belangstelling nog matig maar wereldwijd kan je er niet naast kijken: internet heeft een nieuwe rage. You only live twice is de perfecte introductie tot de bizarre wereld van Second Life, een kennismaking met de mogelijkheden ervan en met de onvermijdelijke valstrikken en beperkingen. Lees alvast de korte inhoud van de reportage op

www.canvas.be/canvas_master/programmas/panorama/c_panoram....  

20:41 Gepost door Benedict Wydooghe in s_Second Life | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-06-07

Ilja Leonard Pfeiffer publiceert over SL

'Mensen komen naar Second Life om de ellende van First Life te vergeten en binnen de kortste keren hebben ze in Second Life precies dezelfde ellende.' Ilja Leonard Pfeiffer, én sinds kort ook kenner van het ware leven aan gene zijde van het internet, beschrijft in 'Second Life. Verhalen en reportages uit een tweede leven' (De Arbeiderspers) hoe mensen zich van de ware ellende in de virtuele maar soms helaas ook saaiere variant storten.

Dat uitgerekend Pfeiffer eens wilde onderduiken in Second Life is niet verwonderlijk. In 'Het ware leven, een roman' joeg de schrijver zijn personages wild van hot naar her, en wat dat betreft is SL a dream come true: 'Ik ben de schepper van een personage waarin ik mij kan inleven en ik kan niet wachten om de bladzijde om te slaan naar het volgende hoofdstuk vol avonturen die mijn personage mag beleven.' Dat zijn avatar, zoals de uit pixels bestaande variant van een individu heet, een stoot met ellenlange benen en dikke tieten is (bekijk de foto's van zijn kort- of ongerokte alter ego Lilith Lunardi in de rubriek Linke Boel) doet Pfeiffer af met een kwinkslag: 'Ik ben tenslotte romancier, nietwaar. Flaubert moest zich inleven in Madame Bovary. Het was een literair, een sociologisch, een antropologisch experiment.'  In korte, vlot weglezende hoofdstukken beschrijft Pfeiffer hoe hij zichzelf - of liever: Lilith - naar de verschillende uithoeken van het medium teleporteert om er de zeden en gewoonten van zijn uit pixels opgetrokken bewoners op te tekenen. Gekleed in minuscuul doorkijkondergoed en naaldhakken bezoeken Lilith en haar hardbody-vriendinnen virtuele graven, paaldansen ze in nachtclubs en vergapen ze zich aan de bovenaardse creativiteit die nodig was om bijvoorbeeld de 'Blade Runner'-achtige plek 'Suffugium' te bouwen. Verwacht daarbij geen beschrijvingen van woeste neukpartijen (enkele shots in Liliths fotogalerij liegen er nochtans niet om) of andere spannende gebeurtenissen: Pfeiffer beperkt zich tot het registreren van het veelal slome SL-bestaan waarin miljoenen gebruikers urenlang ronddobberen: wat shoppen, wat cyberseksen en vooral oeverloos zwammen over First Life. Tot hij wakker schiet uit zijn virtuele halfslaap en besluit om zijn geliefde avatar Lilith te verkopen en zichzelf zo weer voorgoed in het ware leven te katapulteren. Die keuze zadelt 'm op de valreep op met een ethisch probleem: wat met de zorgvuldig opgebouwde maar weliswaar fake zijnde SL-vriendschappen?

Trouwens: mocht u die lekkere langbenige stoot met een F-cup die samen met u de monsterspons op het Humo-eiland beklimt daadwerkelijk avances willen maken, hou dan in het achterhoofd dat u misschien op een boomlange dichter met een knevel geilt: 'In Second Life weet je nooit wie je voor je hebt. Zo blijf je bezig. Het lijkt verdomme wel First Life.'

 
---
(kt) in: Humo 3484 | 17/06/2007

22:18 Gepost door Benedict Wydooghe in s_Second Life | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-06-07

Slechts 6000 Belgen actief op SL

Second Life is razendpopulair.  Althans dat kan je hier en daar lezen.  Maar de zeven miljoen geregistreerde gebruikers zijn daaarom nog geen actieve spelers. Cijfers van Linden Labs tonen dat slechts een half miljoen mensen daadwerkelijk (waarond zo'n 6000 Belgen) in de virtuele wereld aanwezig is.

17:13 Gepost door Benedict Wydooghe in s_Second Life | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-05-07

Eerste universiteit in Vlaanderen op SL

Professor Patrick Van Eecke (Universiteit Antwerpen) gav zijn studenten les over internetrecht in Second Life. Het college start aan het standbeeld van Rubens op de Antwerpse Groenplaats.  "De les die ik vanavond geef, de laatste van dit academiejaar, gaat specifiek over Second Life. Daarom leek het me aangewezen om die les te geven in Second Life", legt Van Eecke uit. De studenten krijgen tijdens de les antwoord op vragen als: is er recht van toepassing in Second Life, en welk recht is dat dan?
Als het aan Van Eecke ligt, is zijn les van geen eenmalig gebeuren. "Ik zie in Second Life een verbetering op het vlak van afstandsonderwijs. De studenten waar ik les aan geef, komen uit het buitenland. Second Life biedt mij een opportuniteit om hen volgend academiejaar een upgradeles te geven zonder dat ze daarvoor op het vliegtuig naar België hoeven te stappen", vervolgt Van Eecke.
Hoewel geen enkele student voor de les al op Second Life was, reageerden ze stuk voor stuk positief toen hun prof hen voorstelde om een les te volgen in de virtuele wereld. Ze zullen bovendien beloond worden voor hun virtuele inspanningen, want na de les wacht hen, in Second Life, een heuse receptie met aangepaste muziek, aldus belga en DM.  In De Standaart lazen we het volgende relaas over de cyberprofessor.  'Ik wilde uitvissen hoe Second Life werkte. Twee weken geleden heb ik gratis ingelogd op de site. Op de virtuele Groenplaats heb ik meteen iemand leren kennen die zijn cyberkunstgalerij, vlakbij het plein, wil openstellen voor mijn lessen. Het is in de eerste plaats een experiment - het zou kunnen dat al mijn slides te klein uitvallen.'  Hij mag dan een Leuvenaar zijn, Antwerpen leek Patrick Van Eecke (37) de juiste keuze. De advocaat doceert momenteel internetrecht aan twintig postgraduaat- en Erasmus-studenten aan de Universiteit Antwerpen . 'Ze komen van overal ter wereld. Ik geef hen vaak les via het internet, via saaie webapplicaties als Blackboard. Second Life biedt meer mogelijkheden. Je creëert er zelf je avatar (alter ego, red.). Je krijgt een eigen gezicht en chat via tekstballonnetjes. Ik heet er professor Huldchinsky en draag een gewone jeans en een wit T-shirt.  Vandaag om zes uur zal Van Eecke er lesgeven. De cursus gaat over de juridische vraagstukken die zo'n virtuele wereld met zich meebrengt. Welk recht is er van toepassing? Zijn slagen en verwondingen er strafbaar? Zijn Linden-dollars echt geld? 'De vragen die tien jaar geleden werden gesteld over het internet, zijn ook nu weer aan de orde. Maar wat vijf jaar geleden werd vastgelegd in bijvoorbeeld de wet op elektronische handel, is vandaag al hopeloos achterhaald.' econd Life is altijd een spel geweest, tot de gebruikers de virtuele Linden-dollars konden inruilen voor echt geld, weet Van Eecke. 'Daardoor is het een speeltuin van witteboordencriminelen. Geld kan makkelijk witgewassen worden. Er bestaat immers geen identificatieplicht zoals bij financiële instellingen.'  Voorlopig geldt er alleen een overeenkomst tussen de oprichter - het technologiebedrijf Linden Lab uit San Francisco - en de intussen 6,2 miljoen gebruikers. 'Zo'n verbintenis is uiteraard niet bindend. Ik heb geen glazen bol, maar de regelgeving rond Second Life is voorlopig nog onontgonnen terrein. Bel me binnen tien jaar nog eens terug.'   Toch is professor Patrick Van Eecke razend enthousiast. 'Second Life biedt me de mogelijkheid om volgend jaar aan diezelfde groep studenten een bijgewerkte cursus internetrecht te geven zonder dat ze daar half de wereld voor moeten rondvliegen. Doceren in cyberspace, het is de toekomst.'

23:42 Gepost door Benedict Wydooghe in s_Second Life | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sl, secund life, vlaanderen, vlaams, nederlands |  Facebook |

07-05-07

3DopjePC: SL VI

Sinds mijn jongste computercrash loopt mijn avatar niet meer rond op Second Life.  Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik er weinig spelgenot in ervaarde, maar het chatten met de gasten die mijn avatar leerde kennen, mis ik ondertussen wel.  Het is wel prettig om zo na tienen nog even wat bij te praten.  Of SL een spel is blijft een open vraag.  En of SL een goeie term is, is evenzeer te bediscussiëren. Op http://www.molblog.nl/online/4860 vraagt Frans Jan Boon aandacht voor de begripshygiëne.  First Life of de "echte" wereld bindt de subjecten (mensen, producten en bedrijven) aan hun fysieke verschijningsvorm en hun business model.  Second Life laat alter ego’s of avatars toe. Maar de virtuele bedrijven gedragen zich, in tegenstelling tot de mensen/avatars, net als in First Life. De meerderheid van SL-inwoners waardeert dit niet, zo blijkt uit onderzoek. Frans Jan Boon: “Vormen communities als World of Warcraft de opmaat naar een Third Life? Een wereld waarin mensen, bedrijven, merken en producten niet gehinderd worden door hun fysieke manifestaties of de virtuele beperkingen? Misschien” klinkt zijn antwoord. Het is inderdaad herkenbaar. Veelmeer lijkt SL op een omgeving zoals het internet, maar dan in 3DopjePC. 

Nu, de ruimte blijft intrigeren dat is wel waar.  Zo verdween begin 2007 in Californië een zekere Molotov Alva.  Zeven videodagboeken van iemand met dezelfde naam doken kort daarna op in Second Life.  De filmmaker Douglas Gayeton bracht de dagboeken samen tot de documentaire ‘My Second Life’ in zeven episodes.  Althans, dat is het uitgangspunt van het eerste deel van de kortfilm die op http://www.molotovalva.com/indexnl.html te zien is.  En ik moet zeggen, alhoewel deze coproductie van Submarine, VPRO en Vrij Nederland weinig vertelt, is het bijzonder fascinerend en spannend en doet ze me watertanden naar de volgende afleveringen. De documentaire kwam tot stand met de Nederlandse producent Femke Wolting (Submarine). Zelf zegt ze “er wordt zoveel over gezegd en geschreven over SL verslaafden, maar nooit iets over hoe het leven er echt is. Wij wilden niet van buitenaf in de viskom kijken, maar een kijkje geven van binnenuit.” 

---

Bron: http://www.molblog.nl/marketing/5004/fromfeed.   Zie ook: http://www.molblog.nl/crossmedia/4901.  

22:22 Gepost door Benedict Wydooghe in s_Second Life | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

02-05-07

GELEZEN: Second Life 2.0

Het vermeende succes van de virtuele wereld Second Life kent steeds meer volgelingen. Big Brother-producent Endemol werkt met 'Virtual Me' aan een eigen variant van Second Life. Een Australisch technologiebedrijf ontwerpt op zijn beurt een virtuele tweeling van uzelf.

MyCyberTwin is de voor de hand liggende naam van deze virtuele tweeling. De technologie, onlangs aangehaald door de technologieblog Techcrunch, komt van het Australische RelevanceNow! en laat u toe om een virtuele afdruk van uzelf te maken die u online kan vertegenwoordigen. Om te bewerkstelligen dat uw virtueel alter ego in de chatbox antwoorden geeft, zoals u die zelf zou geven, moet u na registratie eerst een paar honderd vragen over uw persoonlijkheid beantwoorden. Het is dus even doorbijten vooraleer uw virtuele tweeling chat en blogt in uw plaats. Een korte test bij bestaande virtuele tweelingen leert dat van een 'echte' conversatie overigens niet echt sprake is. Maar het idee op zich spreekt uiteraard wel tot de verbeelding.

Endemol pakt het iets anders aan. Het werkt samen met Electronic Arts aan een digitaal platform dat de brug moet slaan tussen televisie en computergames. Het concept doet denken aan een variant op Second Life, maar vertoont toch enkele verschillen. Zo integreert Endemol een aantal populaire tv-programma's in het spel en zal de avatartechnologie veel geavanceerder zijn. Spelers van Virtual Me kunnen deelnemen aan talentenjachten of shows als Big Brother. Het platform wordt in de komende maanden gelanceerd.

http://mycybertwin.com

11:47 - 19/04/2007
Copyright © Tijd.be: http://www.tijd.be/ondernemen/technologie/t-zine/artikel....

13:35 Gepost door Benedict Wydooghe in s_Second Life | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-03-07

Puberteit in de virtualiteit (SL, deel IV)

Het is vrijdagavond.  De kinderen eten chips, kijken tv, spelen pc en ps, ze tekenen, scannen, werken aan hun blog en maken ruzie.  In mijn mailbox vallen verschillende uitnodigingen voor SL-party’s. 

SL

 

 

Het lijkt wel of ik vijftien ben en zin heb in themafeestjes.  SL kent mijn leeftijd niet, op SL ben ik geboren ergens eind 2006 of begin 2007.  De eerste mail die binnenrolt is van een zekere Evanne Kostolany, waarschijnlijk de beheerder van een groep die ik onlangs mijn jawoord gaf.  Ze geeft in haar bar, de Ready or Not, een paarse fuif.  Schitterend.  De mail is volledig in hoofdletters geschreven en komt aldus assertief/agressief over.  Ik zit hier voor mijn pc, de jongens voor de tv, en mijn dochter probeert voor het eerst de wc,… en ik ga naar de paarse fuif!?  Later volgen een roze, een oranje en een rode fuif.  Een kleur per dag.  Voor bruin, groen en kaki is Evanne Kostolany duidelijk niet te vinden. 

 

*** READY or NOT VIPs ***  TODAYS 12-2 pm  (SL) EVENT IS PURPLE PRINCE PARTY !! WERE ROCKING THIS SIM!!  GET DOWN HERE IN YOUR HOTTEST PURPLE GEAR AND MOVE YOUR BODY TO TUNES FROM HIS PURPLE HIGHNESS. COMPETE FOR 500L$ 250L EACH TO BEST MALE AND FEMALE DRESSED IN PURPLE!!! HEAD DOWN NOW!!!!

 

De volgende mail is van Masque Gardiner.  Ik kan me haar naam niet herinneren en evenmin herinner ik me dat ik voor meerdere groepen inschreef.  De verklaring komt meestal later.  De aankondiging lijkt verdacht sterk op de vorige.  Nu is het een andere verkleedpartij.  We mogen ons verkleden in rockers of hippies.  

 

*** READY or NOT VIPs *** BACK TO THE 60's starting at 10-12pm!!   Dress up and come party with your friends and the READY or NOT girls!! !! HEAD DOWN NOW !  DRESSCODE: 60's GEAR (MOD, ROCKERS & HIPPIES)!!  LETS GROOVE THE SIM!!!

 

Ondertussen is iedereen gaan slapen en zit ik nog alleen voor de pc. Misschien toch eens naar de party? Wie weet, het is tenslotte voor de wetenschap, niet? Met mijn internetverbinding duurt het een eeuwigheid eer mijn avatar zijn kleren af heeft. Daar sta ik dan te treuzelen in mijn onderbroek. Ik voel me als op het medisch onderzoek of in de C&A op zoek naar nieuwe kleren. Plots staat mijn oudste zoon achter me.  Ik verschiet me een bult. Niet om hem, maar om het beeld op mijn scherm. Mijn avatar in zijn propere onderbroek, jawel ergens tussen een struik en een boom. ‘Papa, ben jij een vieze vent aan het spelen?’ Haha, nu ik dit typ, kan ik er om lachen. Terwijl de smalbandverbinding haar werk doet, heb ik voldoende tijd om mijn gezicht te redden. Tegen de tijd dat mijn avatar alle gevraagde hippiekleren aanheeft, ligt hij al lang te slapen. En ik kan je verzekeren, die hippies dragen meer dan enkel een broek en een hemd! Tegen de tijd dat ik er als volleerde hippie uitzie, is de fuif zo goed als voorbij en trekt iedereen zijn kleren uit. De bandbreedte laat me opnieuw niet toe om vlot uit de kleren te gaan en voor wie een snelle verbinding heeft, lijkt het alsof ik moeite heb met mijn sokken uittrekken of dat mijn trui zo nauw is dat ik er niet behoorlijk uitkan. Is er veel verschil met RL? Ik weet het niet. LETS GROOVE THE SIM!!!

----

Televisie in SL: www.netties.be/v10/hoofdpagina.php?zoekdatum=2007-02-21.  EU in Second Life: www.hln.be/hlns/cache/det/art_394751.html?wt.bron=detailArt

21:49 Gepost door Benedict Wydooghe in s_Second Life | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rock, hippie |  Facebook |

28-02-07

Typonees is voor kids (SL, deel III)

We lazen gisteren op Knack.be dat Second Life een terroristische aanslag te verduren kreeg.  SLLA of de Second Life Liberation Army eist de virtuele aanval op.  SLLA is het oneens met de machtsverdeling in SL en eist meer spelersinvloed.  De organisatie, onder leiding van een zekere Marshal Cahill protesteert hiermee tegen het feit dat steeds meer terrein in kapitalistische handen komt en dat niet alle spelers ‘stemrecht’ hebben.  Twee bommen raakten een winkel van American Appeal en van Reebok.  De aanslag staat op YouTube.  Maar goed, zelf ben ik zover nog niet op SL.  Mijn avatar is een jong en naïef poppetje dat de gevaren van de wereld niet kent…  Een stukje uit mijn SLogboek.

 

Woensdag 13 februari: De wereld is klein

telenet werkt prachtigGisteren werd ik 35.  Op SL zie ik er tien jaar jonger uit.  Me tien jaar jonger gedragen, gaat moeilijker.  Het is laat in de avond als ik mijn werk afrond.  Te koud om buiten te wandelen dus maar op stap in SL.  Er zijn ongeveer 30.000 mensen on-line.  Ik ontwaak in Humopark, dat ik zaterdagavond verkende.  Het lijkt alsof ik voor het eerst alleen van school naar huis mag.  Ik gebruik de gelegenheid om een omweg te maken.  Er valt weinig te beleven en het park is leeg.  Bij het inloggen zie ik dat de sympathieke gast van vorige keer online is.  We starten een conversatie op afstand.  Ik vanuit het park, hij vanuit een, eh… bar.  

Een resem afkortingen en acroniemen komt tijdens die dialogen op je af.  Het lijkt wel alsof je op reis bent in een land waar je de taal niet spreekt.  De inwoners hebben vrij snel door dat jij de vreemdeling bent.  “OMG, dat jij dit niet weet!” En een drietal vrouwen loopt hysterisch weg als ik mijn naïviteit ten toon spreid.  Maar goed, de chattaal, het typonees, is een taal, en die moet je leren.  OMG staat voor O My God!  Inburgering heet dat.  Als je de taal beheerst, communiceer je sneller, al is het even wennen.  Blokletters wijzen op roepen, kleine letters op zacht spreken.  Leer je Shiftconditionering af.  Vergeet de hoofdletters aan het begin van je zin, vergeet de punten op het einde, enter volstaat.  Vraagtekens en uitroeptekens zijn betekenisvol, gebruik ze midden in de zin.  Bouw pauzes in… met drie puntjes.  Schoolmeesters (ik mag de term gebruiken, ik ben er zelf één) doen vaak schamper over de chat.  “De jeugd leert de taal niet meer, de jeugd is slordig in het typen!”  ‘t Ja, we weten het, de jeugd van heden is niet meer zoals vroeger, want vroeger…  En dan volgt een verhaal over hun jeugd.  De discussie is al zo oud als de wereld.  Weet je, ik zal iets vertellen over vroeger.  In de zestiende eeuw ziet men met lede ogen hoe het penschrijven almaar slordiger wordt, terwijl het laat middeleeuwse geschrift zo sierlijk en mooi is.  Een nieuwe technologie werkt het lelijk schrijven in de hand.  De boekdrukkunst, een verfoeilijk medium!  De drukpers doet de idee rijzen dat echt belangrijke teksten sowieso gedrukt worden en dus leesbaar en schoon zijn.  Onbelangrijk tekstmateriaal mag gerust lelijk zijn.  Nu, in elk geval vind ik de chat behoorlijk efficiënt, moet ik zeggen.  Je communiceert!  Je hebt iets te vertellen, hoe banaal ook.  Het onderwijs leert het communiceren af onder het mom van “dit is fout!”, “LET OP! een dt-fout…” of gewoon “zwijg.”  Je zou voor minder stoppen met schrijven.  Maar op de chat benoem je raak wat je wil en je ondersteunt je tekst niet uitsluitend met literaire stijlkenmerken zoals humor of verdriet, ironie of sarcasme, neen, je taal is rijker.  Ook non-verbale elementen voeg je toe.  Grijnzen doe je met een *grijns* en smiley’s – de emoties - kennen we intussen in alle vormen.  En als je niet weet wat LOL is, zoek het op: http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_slang.  Een open vraag blijft: waarom zijn smiley’s een computerproduct, terwijl dit mogelijk was in het typemachinetijdperk? 

Genoeg historische filosofie.  Nu onze dialoog, vanuit een bar.  Lees maar.  Aanvankelijk gaat het over koetjes en kalfjes, maar op het einde van het gesprek blijk ik de sympathieke gast te kennen.  De wereld is klein, ook in SL.

 

PS.  De getallen die voor de conversatie staan, wijzen op het uur.  De tijd in SL loopt niet gelijk met die in RL.

 

[14:39]  Ik: hallo! alles goed?

[14:39]  Sympathieke gast: yup ... :-) en met jou ?

[14:40]  Ik: prima, ik sta in Humo park

[14:40]  Sympathieke gast: lol .... valt er wat te beleven ?

[14:41]  Ik: het voelt aan als een park 's avonds

[14:41]  Sympathieke gast: lol ..... klinkt gevaarlijk

[14:42]  Ik: neen, eerder onnozel (het ziet er gevaarlijk uit, maar uiteindelijk durven ze toch nie)

[14:42]  Sympathieke gast: lol .....

[14:43]  Ik: er staat hier een zwerver voor me, 't is raar dat hij het alfabet kent

[14:43]  Sympathieke gast: *grins* .... een verlopen prof .... wie weet ;-)

[14:44]  Ik: zwerver boormans heet hij

[14:44]  Ik: hij hoort stemmen, inderdaad al goed in zijn rol he

[14:44]  Sympathieke gast: voor je het weet krijg je de relativiteitstheorie door je strot geramd ....

[14:44]  Sympathieke gast: lol

[14:45]  Ik: lol ! (;-)

[14:49]  Sympathieke gast: *grins* ..... die raffles zijn echt te gek .... de stripper op het podium heeft net een rolstoel gewonnen .... damn .. dat ik die niet gewonnen heb :-)

[14:49]  Ik: Loki, waar zit jij?

[14:50]  Sympathieke gast: Ready or Not :-)

[14:50]  Ik: ?

[14:50]  Sympathieke gast: een ... euh .... club :-)

[14:51]  Ik: a ok_ iets te drinken daar, of gewoon om zien?

[14:51]  Sympathieke gast: lol .... drankje .... dansje ....  :-)

[14:51]  Ik: ken jij www.imvu.com?

[14:51]  Sympathieke gast: nee .... dat denk ik niet ...

[14:52]  Ik: moet je eens onderzoeken, ik denk dat dit ook mooi is, maar heb genoeg aan sl

[14:53]  Sympathieke gast: MMMmm.... zal ik eens bekijken .... maar inderdaad ... naast SL & RL  blijft er weinig tijd over :-)

[14:54]  Ik: a jij noemt het RL, ik leerde m'n studenten over FL.  Vinden zij me nu belachelijk?

[14:55]  Sympathieke gast: Real Life,  First Life .... ik denk dat ze beide evenwaardig gebruikt worden ....

[14:55]  Ik: Ik moet zeggen dat op 30 studenten slechts 2 SL kenden, zonder een avatar te hebben

[14:55]  Sympathieke gast: waar geef je les ?

[14:56]  Ik: in een hogeschool

[14:57]  Ik: en wat was jouw job ook al weer?

[14:58]  Sympathieke gast: werk in IT tegenwoordig, maar heb jaren audiovisuele vorming gegeven...

[14:58]  Ik: schitterend!

[14:58]  Sympathieke gast: :-) waarom ?

[14:58]  Ik: AV is ook mijn tand!

[14:58]  Ik: ik bedoel avv

[14:59]  Sympathieke gast: ... dat treft :-)

[14:59]  Ik: ik geeft het ook en participeer aan diverse initiatieven

[15:00]  Sympathieke gast: ... zegt de naam *** je iets ?

[15:00]  Ik: ja, absoluut

[15:00]  Sympathieke gast: lol ... die naam heb ik bedacht ....

[15:01]  Ik: fantastisch!

[15:01]  Ik: en waarop wijst die naam

[15:01]  Sympathieke gast is typing...

[15:02]  Ik: je bent dus niet meer bij ***?

[15:03]  Ik: heb je er gewerkt of was je er stagiair?

[15:03]  Sympathieke gast: nah .... ben het afgebold ....

[15:03]  Ik: Enfin, we moeten misschien niet moeilijk doen...

[15:03]  Sympathieke gast: Ik heb *** mee opgericht ....

[15:03]  Ik: dan ben jij ****!!!

[15:04]  Sympathieke gast: :-) bingo .... niet verder vertellen hé ...

[15:05]  Ik: en nu gij!

[15:05]  Ik: wie ben ik... is bij ons een spelletje dat de kids spelen

[15:06]  Sympathieke gast: lol .... zo veel mogelijkheden ....

[15:06]  Ik: ik ben onlangs vertrokken uit ***.

[15:06]  Sympathieke gast: Onlangs ?

[15:06]  Ik: ik zag je een paar keer indertijd, ja onlangs

[15:07]  Sympathieke gast: afgaande op de naam .... Benedict?

[15:07]  Ik: snel gevonden!

[15:07]  Sympathieke gast: lol

[15:07]  Ik: ik was minder creatief in het bedenken van een naam

[15:08]  Sympathieke gast: je avatarnaam is een beetje een give-away

 

[….] 

 

[15:14]  Sympathieke gast: al lang in SL?

[15:15]  Ik: ho, sinds sinterklaas of zo… ook in functie van de onderwijsdoeleinden

[15:15]  Ik: maar daar is nog nie veel van in huis gekomen..

[15:16]  Sympathieke gast: *grins* 14 maand .... dit is een revolutie ....

[15:18]  Sympathieke gast: dit lijkt zo erg op de eerste dagen van het web .....  Ik ben er van overtuigd dat dit het web van de komende jaren is ...

[15:19]  Sympathieke gast: met alle voor- en nadelen vandien :-)

[15:19]  Ik: ja ik denk er met een paar creatieve collega’s ook zo over

[15:19]  Ik: maar in mijn huis gaat alles een beetje traag,

[15:20]  Sympathieke gast: :-)

[15:20]  Ik: op school gaat het beter, tot er iemand achter mij komt staan en zegt…

[15:20]  Sympathieke gast: lol

[15:20]  Ik: zijt gij weeral bezig in SL???

[15:20]  Sympathieke gast: LOL!!!

22:16 Gepost door Benedict Wydooghe in s_Second Life | Permalink | Commentaren (3) | Tags: terrorisme |  Facebook |

21-02-07

Kiekeboe! SL in de kleuterklas (SL, deel II)

Gisterenavond bericht het NOS over virtuele kinderporno in Second Life.  Een kamermeerderheid bepleit een verbod op kinderporno in computerwerelden.  Het bericht is kort, formeel en enigszins mysterieus.  Ze zijn bang dat pedoseksuelen door virtuele kinderporno worden aangezet tot misbruik van echte kinderen.  In Second Life kunnen mensen een eigen wereld met eigen personages creëren. In het tv-programma Netwerk was te zien dat dat in de praktijk ook tot virtuele kinderporno leidt.  Volgens Officier van Justitie Nooij is deze vorm van kinderporno zo nieuw, dat er nog nauwelijks jurisprudentie over is.  Nu is kinderporno alleen strafbaar als de beelden echt zijn.” 

Secund Life is inderdaad nieuwe en magische ruimte.  Zoveel kan je wel zeggen en dat zal mijn dochter binnenkort ook denken als ze binnenkort voor het eerst haar First Life kleuterklas binnenstapt.  In een artikel in Psychologie Magazine lees ik dat ongeveer de helft van de vrouwen in SL ‘gestuurd’ (sic) wordt door een man.  Dat doen ze omdat vrouwen mooier zijn (’t ja want je ziet jezelf de hele tijd rondhangen) en omwille van een beter contact en behandeling.  Een andere studie weerlegt het cijfer en spreekt van 1 op 10.  Enfin, ik schrijf me vandaag in en creëer met gemak een avatar.  Het lijkt me een rare gedachte om van geslacht te veranderen, om mezelf te voorzien van een staart of vleugels of me een kinderlijk uiterlijk aan te meten.  Ik heb de indruk dat ik weet wie ik ben en dus kies ik een beeld dat wat op me lijkt.  Maar niet teveel, want het is een spel.  Aanvankelijk ben ik vrij trots over mijn avatar, maar als ik het oefeneiland verlaat, lijkt iedereen wel op mij.  Of anders gesteld: ik lijk op iedereen, ik ben nobody.  Qua persoonlijkheid en identiteitsvorming is er werk aan de winkel.  Ik kom terecht op een speeleiland waar het er aan toe gaat zoals in de kleuterklas.  Iedereen is er bezig met zichzelf, met zijn uiterlijk: haar en kledij liggen voor de hand, een tatoeage geeft een persoonlijke touch.  Een groepje avatars probeert de non-verbale taal en gebaren uit en anderen brabbelen enkele woordjes op de chat om daarna snel weg te lopen en bij een andere avatar op de rug te kloppen en… met open armen kiekeboe te roepen.  Ik voel me terugvallen tot een leeftijd van een vierjarige.  

 

Maandag 29.01.2007: Rechts klikken?

Ondertussen bracht ik al een halve dag door op second life.  Twaalf uur, stelt niets voor uiteraard.  Ik ontmoette drie vrouwen en een man (deze verhoudingen lijken inderdaad niet te kloppen met de spelersverhoudingen inzake geslachten), liep rond in Amsterdam en bezocht enkele bars waarvan ik de naam niet kan onthouden.  Ik zat in een rode Ferrari en mocht eens aan het stuur komen.  Rechts klikken op je avatar zorgt voor veel mogelijkheden.  Rechts klikken op zitmeubelen eveneens.  Het maken van objecten lijkt logisch maar gaat stroef. 

 

BadVista!

 
Dindag 30.01.2007: "Beam me up, Scotty!"

Vandaag ga ik naar het digitale optreden van Praga Khan nabij het Atomium. Na de voorstelling van het nieuwe WindowsVista-pakket geeft Maurice Engelen een optreden ten beste. Ruim een uur op voorhand zit ik vrijwel alleen klaar in de festivalweide nabij het atomium.  Als het optreden effectief begint is er weinig soeps aan, althans met mijn bandbreedte… Niets van ‘I smell your sweat on my screen’ gevoeld of gezien, zoals Knack het uitdrukt.  Weinig soeps, dat atomium met zijn gekleurde bollen, maar geestig als je met je rechtermuisknop op een bol klikt.  Zo kom je erin, een teleport op de vloer laat je er uit…  Teleporten is zowel het werkwoord als het zelfstandig naamwoord dat wijst op een ruimtelijke verplaatsing in SL, vergelijkbaar met de "Beam me up, Scotty!" Op de festivalweide leerde ik typonees.  Dit is geen taal zoals het Nederlands, maar veeleer een leestaal: lees jij typonees?  Ik kom er al aardig mee uit de voeten.  Als het optreden voorbij is kom ik terecht in een betoging tegen de nieuwe WindowsVista.  Een sympathieke avatar staat me na afloop van het festival te woord.  Hij is al langer SL dan ik, 14 maanden al.  En ik natuurlijk geïnteresseerd… We blijven maar praten en voor ik het weet is het ruim na middernacht.  Exact twee weken later zie ik hem toevallig terug…

-------

Dit is het tweede deel over mijn tocht in SL. Voor het eerste deel klik hier.  Deel III komt later.   

20:15 Gepost door Benedict Wydooghe in s_Second Life | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-02-07

Second Life voor beginners (SL, deel I)

second_life_logo Ik doceer politieke, sociale en economische geschiedenis aan de eerstejaars sociaal werk in Kortrijk.  Als ik de paragraaf over Holland en de gouden eeuw aansnijd, maak ik een opmerking over Amsterdam in de zeventiende eeuw.  Terloops vertel ik erbij dat het huidige Amsterdam nagebouwd is in Second Life.  Vrijwel elke student fronst zijn of haar wenkbrauwen en kijkt zijn buur verwonderd aan.  ‘Daar is ie weer met zijn moeilijke woorden’ zie ik ze denken.  ‘Wie kent Second Life?’ vraag ik.  De meerderheid schud overtuigend het hoofd en denkt dat het om een historisch begrip gaat.  Welgeteld één student en één studente weten het en steken onzeker hun hand op.  De rest kent SL niet en hoorde er nooit van.  Dat verbaast me.  Of die twee een avatar hebben?  Neen, die hebben ze niet.  ‘Een avatar?’  Ja, een personage waarmee je doorheen het spel beweegt.  Het woord betekent incarnatie.  En dat is wat je doet op Second Life.  Je incarneert als het ware in een personage dat al dan niet op je lijkt, je wandelt of vliegt doorheen decors die al dan niet naar een realiteit verwijzen.  Praten doe je via chat met personages in je buurt. 

Harvard bouwde er z’n universiteits en proffen geven er college (trailer op http://blogs.law.harvard.edu/cyberone/).  Praga Khan gaf in de nabijheid van het virtuele atomium een lifeconcert, het tijdschrift Humo onderhoudt er een park en Zweden opende als eerste land z’n ambassade.  Allemaal in SL.  SL behoort tot de categorie van de MMORPG’s, de Massive Multiplayer Online Role Playing Game waarbij spelers (digitale) sociale vaardigheden ontwikkelen om zich te bewegen, te gedragen en te leven in de virtualiteit.  Die sociale vaardigheden gelijken aardig op de sociale vaardigheden in je… jawel… First Life. 

Misschien moet ik mijn studenten er toe aanzetten om een avatar te maken?  Dan organiseren we de cursus geschiedenis wel ergens in Amsterdam, of gaan we op studiereis naar Humopark en de Zweedse ambassade.  Via een SLurl raak je zo ter plaatse.  En terug.  Wie niet in de onderwijstoepassingen gelooft, laat zich overtuigen op http://elearning.surf.nl/e-learning/artikelen/3677 of http://www.edusite.nl/edusite/nieuws/16344.  Wie er wel in gelooft volgt deze instructies: 

 

Geen SL?  Surf naar www.secondlife.com, klik op 'join' en maak je profiel (kies naam, voornaam en avatar) en download de software.  Na de installatie begin je met een rondleiding op een eiland.  Je leert er elementaire vaardigheden zoals je kledij aanpassen, wandelen, vliegen, landen, voorwerpen verplaatsen…  Na de eenvoudige inschrijving en training die al bij al tussen de twintig minuten en een uur duurt, kan je de nieuwe wereld in. 

 

Wel SL?  Rechtstreeks naar het Humopark, ik zit er op een bankje bij de avatarsculptuur van Guy Mortier: http://slurl.com/secondlife/Jin%20Ho/140/184/68/?title=HU.... 

 

PS.  Moeten we een dress-code afspreken voor studenten die de cursus op SL volgen?  Misschien is het toch wat raar als je de les binnenkomt met ezelsoren.  Doorgaans worden die door de docent gegeven. 

11:27 Gepost door Benedict Wydooghe in s_Second Life | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |